Bugetul Clujului este de 353,2 milioane euro în 2020, dar suntem prea săraci pentru a demara un proiect mare
Primarul Emil Boc anunță că bugetul pe anul 2020 este de 350 de milioane de euro. Banii par mulți, dar sunt puțini pentru că mare parte se duc pe asistența socială, învățământ și cheltuieli curente.
Clujul ar avea nevoie de demararea unui proiect de mare anvergură, nu tot proiecte mici care nu rezolvă problemele mari. Un proiect de mare anvergură ar fi o centură ocolitoare a orașului, care să fie fazată pe mai mulți ani, extinderea tramvaiului sau mutarea instituțiilor publice din centru spre periferie, unde să fie amenajate străzi suficient de largi și parcări suficiente. Desigur că sunt și alte proiecte care chiar ar dezvolta Clujul, dincolo de parcurile care sunt și ele necesare.
Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în acest an este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019.
Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu - educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele).
Cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020, așa cum au fost transmise aceste obiective prin Scrisoarea primarului, conform H.G. 1723/2004:
1. Introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc.
2. Finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.
3. Finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand - Tipografiei - Emile Zola - Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România - strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.
4. Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.
5. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.
6. Finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului - Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.
7. Finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene. Achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).
8. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”. Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Realizarea unui concurs de soluţii pentru Muzeul Științei / Science Museum.
9. Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere - cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate. Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi.
10. Continuarea programelor sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.
11. Implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă. Modernizarea zonelor pentru fitness în aer liber cu aparate noi - cel puţin 10 spaţii. Instalarea a trei noi toalete automate pentru persoane cu dizabilităţi.
12. Extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală. Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni.
12 Comentarii
Buna ziua ma numesc Sophia Peter din Statele Unite. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrajă numită preot jungunu, am fost atât de confuză și devastată când iubitul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare pentru că îl iubisem atât de mult. Așa că m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste… Citeste mai departe
Tot felul de kakaturi.
Un pod costa din spusele Primarului Oradiei, 3,6-3,8 mil euro. El termina un pod in 6 -9 luni. Cam asta e standardul de urmat in Romania.
Nu am citit nimic in buget despre:
1-Halte tren metropolitan si punerea lui in functiune (l-au legat de metrou special ca sa nu le faca, desi exista toata infrastructura, exceptie… Citeste mai departe
Punctul 13.Continuarea proiectului mult iubit de pensionarii clujeni si profitabil pentru firmele de casa ale primariei,ingradirea blocurilor cu gard metalic.Sa nu mai intre nici pasarea pe spatiul verde.
TU COORVA, ESCROACA Ina, DE CE PROSTESTI CLUJENII CA ESTI BARBAT, COORVA ORDINARA???
PROSTESTI CLUJUL DE LUNI DE ZILE, CUM ITI PERMITI???????????/
Asta pe când din bugetul anului trecut au rămas necheltuiţi parcă 20,000,000 euro! Oameni buni, aici e vorba de nepăsare,
incompetenţă şi corupţie, nu de altceva! Piticul e depăşit, lipsit de viziune, doar mafia imobiliarelor penticostală îi face lui programul de guvernare al orașului.
E imperios ca să ne alegem un primar vrednic anul acesta,… Citeste mai departe
@Presun: marsh la cratita, escroaco
@Presun: remarc forta argumentelor joianisto-leberale :)) serios vorbind, pe astia doar un Visinescu ii mai pune la locurile lor firesti
Artisti consacrati la 50k euroi/ora, artificii, zilele pastarnacului, cartofului si rapitei, artificii, mimoze , firme de casa la tot felul de studii care apoi zac in sertare si se da la hartie DCA, proiecte debile, strazi remodelate dupa cum se importa dale si borduri, daca se poate de 3 ori pe an, batjocora peste batjocora. Nu ajung banii. Aceleasi… Citeste mai departe
Daca nu scapam de mangafaua asta cat de repede, ne va lua dracul si mama lui. Totul e cladit pe minciuna si promisiuni neonorate, de 16 ani, incepand de la Somesul navigabil, tunelul de la Primarie la Regionala, Teleferice si mai nou metrou, tren metropolitan, autobuze fara sofer. Oameni buni, ce a facut a facut prost ce va face si mai prost. Rezultatul… Citeste mai departe
Boculete apucate de infrastructura orașului, orice oraș sau metropola cum zic hipsterii are nevoie de mobilitate, defapt aceasta este una dintre factorii dezvoltării . Boculete veniturile ne-au invadat, asa ca avem nevoie de infrastructura.... și grădinițe binenteles
Lasa ca fura ungurul Sica din banii bucurestenilor si dubleaza bugetul! Plus banii pentru autostrazi. De la CE nu mai vine nimic, sunt in groapa.
Voi chiar doriti sa intrati in Shengen? ..Deci totusi despre TIR-ul cu porci răsturnati de vii nu zice nimenea chiar nimic? E totul chiar ok? Sau de gen ?