Călin Georgescu câștigă turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cine este candidatul independent, admirator al lui Putin și susținător al ideologiei legionare


Călin Georgescu, candidatul „din umbră” care face apologia lui Putin și a legionarilor, câștigă turul 1 al alegerilor prezidențiale


Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezindențiale, este un nume mai puțin cunoscut pe scena politică românească, dar unul care a stârnit controverse prin opiniile sale și asocierea cu anumite ideologii de extremă dreapta. Deși nu a avut o vizibilitate semnificativă pe plan național, Georgescu a fost frecvent menționat ca un posibil candidat pentru funcția de prim-ministru din partea curentului neo-legionar din România.

În perioada 2020-2022, a fost membru al partidului AUR, iar liderul formațiunii, George Simion, l-a propus chiar pentru funcția de premier. Georgescu a fost, de asemenea, subiectul unor articole în presa rusă, care l-au considerat un „posibil” prim-ministru al României, iar susținerea sa pentru regimul de la Kremlin l-a apropiat de cercuri politice cu viziuni favorabile Rusiei.

Într-un interviu din februarie 2022, Georgescu s-a declarat un admirator al președintelui rus Vladimir Putin, afirmând că acesta este un „om care își iubește țara” și un „om foarte bine pregătit” din punct de vedere diplomatic. El a mai susținut că România ar fi avut mult mai mult de câștigat dacă ar fi întreținut relații mai bune cu Rusia și China. În legătură cu Ucraina, Georgescu a făcut afirmații controversate, numind această țară un „stat inventat” și repetând pozițiile Moscovei, înainte de invazia rusă din 2022.

De asemenea, Georgescu este cunoscut pentru apologia sa față de figura controversată a lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Legiunii Arhanghelul Mihail, și față de Mareșalul Ion Antonescu, dictatorul român din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Într-un live pe Facebook din noiembrie 2020, Georgescu a subliniat că „neamul românesc a trăit prin eroi ca Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu și Ion Antonescu”, ignorând total contextul istoric și implicațiile negative ale regimului fascist. Aceste declarații au stârnit critici atât din partea politicienilor, cât și a liderilor AUR, cum ar fi Claudiu Târziu, care a subliniat că nu există loc de ambiguitate în privința perioadei legionarilor și a Holocaustului.

În cariera sa profesională, Călin Georgescu a avut o activitate diversificată. A fost inginer, cadru didactic asociat la Universitatea din Pitești, dar și funcționar public în Ministerul Mediului și Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, a lucrat ca manager de proiect în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și a fost raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse toxice asupra drepturilor omului. Georgescu a fost, de asemenea, președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma și consilier special al Directorului General al ONU.

În ciuda pozițiilor sale controversate, Călin Georgescu continuă să fie un personaj important în cercurile extremiste de dreapta din România, iar susținerea sa pentru regimul Putin și ideologiile legionare îl plasează într-o zonă politică și ideologică marginală, dar care pare să câștige teren în anumite colțuri ale societății românești.

Călin Georgescu s-a situat pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Râmâne de văzut dacă va reuși să confirme și în turul doi, care va avea loc în 8 decembrie 2024.

Screenshot 2024-11-25 022734.png

Comentarii Facebook