Vineri 22 Noiembrie

Călin Popescu Tăriceanu cheamă partidele la masa negocierilor, pentru priorităţile României în următorii 5 ani în Parlamentul European


Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi al ALDE, într-o scrisoare deschisă, adresată tuturor partidelor, cheamă liderii partidelor să vină la masa negocierii şi să stabilească de comun acord priorităţile României în Parlamentul European, pentru următorii cinci ani.

Dragi colegi, vă invit, după alegerile pentru Parlamentul European, să ne aşezăm la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile şi plenul Parlamentului European. Vă invit să învăţăm din greşelile trecutului şi să încetăm să ne mai exportăm neînţelegerile şi conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Să încetăm să ne mai ponegrim ţara în numele unor interese partizane mărunte ori doar pentru a da satisfacţie grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a învăţat că mult prea adesea neprietenii ţării şi-au atins scopurile atunci când au reuşit să stârnească între noi conflicte. A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinaţi şi să învăţăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege pentru că, urmând povaţa marelui Ion I. C. Brătianu de acum un veac, fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”, se arată în scrisoarea lansată de liderul ALDE.

Tăriceanu propune și o serie de teme comune pe care europarlamentarii români să le susțină în Parlamentul Eurropea. „Admiterea României în spaţiul Schengen;   ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare;   creşterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate;   refuzul condiţionării alocării fondurilor structurale în următorul exerciţiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv şi interesat, condiţionare ce nu corespunde literei şi spiritului tratatelor;   obţinerea pentru fermierii români de subvenţii egale cu cei din ţările vestice;   blocarea tuturor iniţiativelor de tip protecţionist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor şi lucrătorilor români la piaţa unică europeană”.

Este o abordare care era de așteptat să vină din partea Președintelui României, însă Klaus Iohannis a știut numai să dezbină, a propus un referendum inutil, prin care să fure startul pentru alegerile prezidențiale și să-și ajute partidul de casă, PNL, să obțină un scor decent la alegerile europarlamentare. Toate aceste derapaje de la ce înseamnă funcția supremă în stat au fost sancționate de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Din punctul meu de vedere, această învrăjbire nu este specifică ultimelor săptămâni de campanie electorală. Fractura asta enormă în societate este de o bună bucată de vreme şi cred că este cel mai regretabil lucru care s-a întâmplat pentru România. Acum privim doar pentru alegerile pentru Parlamentul European, dar perspectiva trebuie să fie mai lungă. Ce facem cu România? Crezul meu este că noi trebuie să avem o Românie unită, dar, aşa cum spune proverbul, ştiţi că peştele de la cap se împute. Atâta vreme cât preşedintele României nu va înţelege că misiunea lui cea mai importantă, dincolo de reprezentarea la întâlniri oficiale şi sindrofii, este să-i ţină pe români împreună, pentru că el este preşedintele tuturor românilor după ce este ales, România o să rămână, din păcate, o ţară divizată, în loc să fie capabilă să îşi unească energiile pentru a progresa", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Numai ţările cu o economie puternică pot să aibă greutate şi în deciziile politice. Eu aşa văd viitorul, o ţară care să fie condusă de un preşedinte care uneşte românii şi nu îi dezbină şi cred că sunt în asentimentul majorităţii românilor”, a mai spus liderul ALDE. 

Comentarii Facebook