Duminica 24 Noiembrie

Cartierul Bună Ziua se scufundă din cauza construcțiilor necontrolate. Strada Republicii are aceleași probleme - VEZI HARTA


Conform datelor satelitare, Clujul are cateva zone problematice. Cartierul Buna Ziua, in care s-au construit rapid foarte multe cladiri rezidentiale, se deplaseaza cu pana la 12 mm/an. ”De asemenea, zonele inclinate din apropierea strazii Republicii aluneca cu 6-8 mm/an”, a mentionat directorul companiei Terrasigna, care a realizat studiul.

Aceste masuratori de precizie ale stabilitatii terenului au fost inregistrate din spatiu, de la o inaltime de peste 600 km.

Satelitii Copernicus Sentinel-1 A/B trec o data la sase zile peste aceeasi zona de 150 km x 250 km si realizeaza imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel intreaga Europa”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare in cadrul Terrasigna. ”Pentru a obtine deplasarea terenului se apeleaza la o tehnica avansata de procesare a imaginilor radar, cunoscuta sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI)”.

Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafata terestra si, in functie de reflexia sa pe asa-numitele tinte radar (care pot fi cladiri, stanci, diverse infrastructuri) si timpul in care unda se intoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinara, distanta lor fata de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeasi portiune de teren, pe o perioada de cinci ani, am putut estima, in milimetri/an, deplasarea medie anuala”, a mai spus specialistul.

Cauzele instabilitatii terenului pot fi diverse, in functie de aria geografica studiata, dar monitorizarea acestor deplasari, chiar si de ordin milimetric, este esentiala in mai multe domenii. Lucrarile de constructie de amploare au nevoie de studii ale miscarilor de teren, pentru a evita greseli majore de planificare, iar orice lucrari subterane — cum ar fi tuneluri sau linii de metrou — trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu masuri de remediere.

Masuratorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafata de aproximativ 250.000 km2, ce acopera toata suprafata Romaniei, parti din Bulgaria, Moldova si Ucraina. Pentru realizarea hartilor de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de masuratori. Hartile au o rezolutie de 10 m x10 m, ceea ce inseamna ca fiecare punct colorat din ilustratie reprezinta o suprafata de 100 de metri patrati.

Harta arata, cu acuratete milimetrica, zonele stabile si instabile, fiind rezultatul prelucrarii a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 in perioada 2015–2019.

Pentru a facilita citirea si interpretarea hartilor, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la rosu — ce marcheaza zone cu o scufundare/tasare insemnata, intre 10 si 25 mm/an, prin verde — ce marcheaza zonele cu o variatie de sub 2 mm/an, spre albastru — ce marcheaza zone cu o ridicare/umflare insemnata, de peste 10 mm/an.

Cluj_Napoca.png

Comentarii Facebook