Miercuri 16 Octombrie

Cât de bună e viața la Cluj? SONDAJUL care dezvăluie punctele forte, dar și problemele orașului

84% dintre clujeni sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de orașul lor, dar există și mai multe lucruri care nu-i satisfac.

Acesta este unul din rezultatele unui studiu făcut de sociologi și studenți de la UBB Cluj, sub coordonarea lui Valentin Rațiu, de la Active Reasearch. Studiul a fost făcut pe 800 de respondenți și are o marjă de eroare de 3.5%. Respondenții sunt nu doar din municipiul Cluj-Napoca, ci și din zona metropolitană: Florești, Apahida și Baciu.

Din cei 84% clujeni satisfăcuți de locuirea in zona metropolitană, 27% se declară foarte mulțumiți și 57% „mai degrabă mulțumiți”. Cănd analizăm răspunsurile la aceeași întrebare, însă doar pentru municipiul Cluj-Napoca, gradul de satisfacție crește ușor (30% foarte mulțumiți și 56% mai degrabă mulțumiți). 


locuire.JPG

locuire cluj-napoca.JPG

Gradul de satisfacție mai mare în oraș față de comunele din jur se poate observa și dacă analizăm pe localități procentajul celor foarte mulțumiți de localitatea lor.

LocalitateaProcent respondenți foarte mulțumiți 
Cluj-Napoca30%
Florești8%
Apahida17%
Baciu11%

Sunt de notorietate problemele de trafic din aceste localități din zona metropolitană, problemele generate de dezvoltarea urbanistică foarte rapidă, capacitatea insuficientă a rețelelor electrice și de apă curentă, insuficiența locurilor în școli și grădinițe. 

Totuși, în ciuda acestor aspecte, sondajul arată un grad de satisfacție consistent și pentru aceste zone, care au avantajul costului mai mic al cumpărării sau închirierii de locuințe.

Ce-i mulțumește și ce-i nemulțumește pe clujeni ?

Sondajul UBB și Active Research arată că cel mai mult este apreciat transportul în comun (90% mulțumiți sau foarte mulțumiți), urmat de interacțiunea cu alți oameni (89%) și siguranța în spațiile publice (83%).

Un lucru foarte important este în orice oraș accesul la locuri de muncă bine plătite, pe care cetâțenii urbei îl consideră foarte mulțumitor doar în procent de 14%, însă este „mai degrabă mulțumitor” și pentru alți 52%, deci un total de două treimi din cetățeni au o opinie favorabilă.

La polul opus, o largă majoritate a locuitorilor sunt critici în ceea ce privește :

  • traficul auto (81% mai degrabă nemulțumiți sau foarte nemulțumiți și doar 2% foarte mulțumiți)
  • prețul chiriilor (81% mai degrabă nemulțumiți sau foarte nemulțumiți și doar 2% foarte mulțumiți)
  • locurile de parcare (76% mai degrabă nemulțumiți sau foarte nemulțumiți și doar 2% foarte mulțumiți)

aspecte satisfactie.JPG

Comentarii Facebook