Cât de elegant putea Primăria Cluj-Napoca să evite plata a 23 de milioane de euro despăgubire pentru parcul din Zorilor
Activiștii civici clujeni îi atrag atenția primarului Emil Boc că a refuzat să îi asculte când au cerut ca anumite terenuri, inclusiv cel de pe strada Observatorului, să fie incluse în categoria spații verzi în PUG.
Adrian Dohotaru, activist civic și fost deputat, a adus aminte cum Emil Boc a refuzat propunerea de a include în Planul Urbanistic General al Clujului, în 2011, un parc pe strada Observatorului.
”Dacă Primăria asculta de mediul asociativ local și de specialiști, în cartierul Zorilor aveam deja parc! Deci, nu discutam de despăgubiri halucinante din banii contribuabililor decise de instanță de peste 23 de milioane de euro pentru Sile Pușcaș.
În 2011, 9 asociații am cerut ca viitorul PUG să conțină un parc în Zorilor, lângă Profi. Cererea ne-a fost refuzată pe motivul halucinant că unde dispar spații verzi, nu-i nimic, o să apară altele noi. Unde mai exact să apară spatii verzi in cartierul Zorilor nu era relevant în frenezia imobiliară a speculanților din acest oraș! După refuz, am încercat prin diverse demersuri petiționare ca un cartier mare ca Zorilor, măcar un parc sa aibă și atunci am insistat pe lângă primărie și USAMV să deschidă Parcul Prodan.
Problema cu Parcul Prodan e că, deși mai mare, nu e central cartierului, asemenea terenului deținut după votarea PUG de Sile Pușcaș. Totuși, dacă spațiul era declarat verde în urmă cu aproape un deceniu prin PUG, nici Sile Pușcaș nu îl mai achiziționa ca să construiască pe el. Astfel, terenul putea fi achiziționat la preț mult mai mic, iar acum aveam deja un parc în zonă.
Însă în loc de dezvoltare urbanistică echilibrată pe speța asta, avem haos imobiliar, procese pe ani de zile și posibile despăgubiri extrem de costisitoare pentru că Primăria nu a acceptat atunci argumente de bun simț de creștere a zestrei de spații verzi.
La un cuantum așa de mare de despăgubiri, dincolo de problemele reale de estimare a valorii terenului de experți cu grile complet diferite de evaluare, administrațiile succesive Boc plătesc, de fapt, lipsa de viziune în gestionarea orașului”, a explicat Dohotaru.
Președintele Clubului de Cicloturism Napoca, avocatul Radu Mititean, a spus că și în anii 90 s-au făcut demersuri similare, dar nici atunci nu a contat glasul comunității.
”În anii 90 cand mai multe ONG-uri de mediu, reunite la acea vreme in coaliția Eco-Cluj, propuneau Primăriei sa achiziționeze terenuri pentru viitoare funcțiuni publice, in condițiile in care atunci prețurile in zonele necentrale erau înca foarte mici comparativ cu situația de acum dar era deja evident ca vor crește mult, Primăria tot așa a spus ca nu e oportun.... ca deh, beneficiile nu s-ar fi văzut imediat, si ciclul electoral fiind de doar 4 ani nu era de interes pentru decidenții de atunci.... ba chiar au aprobat "plombarea " zonei centrale și pericentrale ( vezi ex. catedrala din Cipariu, sediile BRC si BT pe Baritiu, Banca Agricola in M. Viteazu) dar si a unor terenuri neconstruite din cartiere ( ex. fabrica Fujikura din Marasti, Iulius Mall in Parcul Est ) cu tot felul de construcții private și acum plânge Primăria cu lacrimi de crocodil ca nu are unde sa realizeze funcțiuni de interes public....”, a relatat și Mititeanu.
Cum le răspundea Primăria Cluj-Napoca în 2011 ”civicilor” care propuneau un parc în Zorilor
"Depunem o sesizare la primarie sa pastreze cateva terenuri ca spatii verzi, mai ales ca in fostul Plan Urbanistic General asa erau trecute. In cartierul Zorilor, de exemplu, terenul mentionat in PUG este singura posibilitate de spatiu verde si ar trebui ca acolo sa se faca un parc. Din pacate copii clujeni, daca se construieste ceva acolo, nu vor avea unde sa se joace", a declarat Adi Dohotaru, în 2011, secretarul Grupului pentru Actiune Sociala.
Primarul Sorin Apostu i-a replicat ca in locul zonelor verzi care vor disparea vor fi create altele noi.
"Consider ca orice plan urbanistic nou are in vizor reglementarea anumitor aspecte. Sunt sigur ca mare parte din spatiile verzi care erau prinse in fostul plan urbanistic general erau aproape irealizabile, iar altele sunt noi si vor fi marcate ca spatii verzi noi", a afirmat primarul.
Sesizarea depusa la primarie în 2011 a fost semnata de Asociatia Ecologista Floarea de Colt, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Clubul de Cicloturism Cluj-Napoca, Clubul de Miscare pentru Sanatate, dar si de alte asociatii.
Primaria Cluj Napoca a organizat in martie 2009 o licitatie pentru realizarea noului PUG, lictatie castigata de un consortiu din care fac parte UTCN si doua firme de arhitectura.
Omul de afaceri Sile Pușcaș a cumpărat terenul din Zorilor și voia să facă blocuri
Terenul aflat acum în dispută legală a fost cumpărat de omul de afaceri Sile Pușcaș în momentul în care acolo se putea construi blocuri. Ulterior, primarul Emil Boc s-a sucit și a spus că ca expropria terenul, iar despăgubirile vor fi de 2,1 milioane de euro.
Omul de afaceri a contestat și suma acordată, dar și faptul că i-a fost luat terenul. În privința prețului, Tribunalul Bistrița-Nasăud a stabilit că valoare este de 10 orei mai mare, adică de 23 de milioane de euro, iar procesul privind legalitatea exproprierii este în derulare. O instanță din Oradea a dispus în aprilie 2022 să se rejudece dosarul, pentru că prima instanță a făcut greșeli majore.
7 Comentarii
Un Turn de Veghe ...
Penticostalii vor Jubila .
Concluzie:Ori înțelegeți cum sta treaba, ori nu înțelegeți.
Contează banul, pilele și puterea.
Un teren ce era in 2006-2007 cu 700000 euro se vinde cuiva care apoi vinde altcuiva cu un preț și se declara de 3,5 ori mai mult la notar exact pt scopul prevazut și bune gândit. Vine Boc și spune ca-i zona verde și oferă prețul care-l știa el ca… Citeste mai departe
@Zamolxe:
oile stau prostite pentru ca nu stiu, nu pot si nu vor sa stie mai mult, sa incerce sa isi faca auzita parerea, drepturile, viziunea, nevoile ...
asa orice nespalat cu educatie, cultura si trecut dubios se spala, devine fresh policitician numai bun de prostit si condus turma
De ce ne trebuie un parc? Noi vrem blocuri, cat mai multe!
@parc: puteau face bloace, iar la parter in loc de spatii comerciale faceau un parc artificial cu aer controlat in care se putea intra cu certificatul verde si masca
Asta a fust jocul Lui Boc si Puscas de la bin inceput. Cei doi erau de altfel buni prieteni pana sa se "certe" din cauza terenului. Pusca l-a cumparat cu 2 milioane si il vinde primariei Cluj cu 23 de milioane fara sa investeasca 1 leu. Functionarii care au participat la miselie vor primi niste prime si spagi drept multumire ca au trecut bani publici… Citeste mai departe