Duminica 22 Decembrie

Cazul RADP Cluj, lectie despre cum poate fi tepuit Statul Roman! Terenurile de la pepiniere Becas sunt sechestrate


Scandalul blocarii conturilor Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj se extinde dupa ce Directia Generala a Finantelor Publice Cluj a poprit conturile Regiei pentru neplata unor datorii de 1,2 de milioane de lei catre bugetul de stat.

Aceasta blocare a conturilor RADP vine in momentul in care angajatii societatii nu si-au luat salariile pe luna iunie.

In prezent, conturile RADP sunt blocate de un executor judecatoresc ca urmare a faptului ca Regia a pierdut un proces prin care a fost obligata sa sa achite despagubiri de 3.2 milioane de lei undei societati din Zalau.

Povestea blocarii conturilor capata conotatii penale dupa ce adresa de blocare a conturilor RADP, emisa de Directia Generala a Finantelor Publice Cluj nu a fost pusa in executare desi au trecut mai bine de trei luni, fiind emisa la data 28 aprilie 2011. Desi statul are intaietate in recuperarea tuturor sumelor de bani pe care firmele particulare sau regiile de stat le datoreaza bugetului central, in cazul RADP acest lucru nu s-a intamplat. Surse judiciare sustin faptul ca, de la momentul emiterii deciziei de infiintare a popririi, Directia de Finante nu a incasat nici un leu si nici nu a insistat in recuperarea banilor.

Cu toate acestea, societatea GPI Turism din Zalau, care a castigat procesul impotriva RADP, a reusit pana in prezent sa recupereze mai bine de un milion de lei noi din datoria totala de 3.2 milioane de lei. Acest lucru, mai sustin sursele judiciare, ii face culpabili pe executorul judecatoresc, pe directorul RADP, Ioan Morocazan si pe directorul Trezoriei Cluj, Ioan Pop, care pot fi acuzati de deturnare de fonduri si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Pentru a se asigura ca banii vor fi recuperati, Finantele Publice Cluj au instituit sechestru pe terenurile de la pepiniera Becas, din capatul cartierului Gheorgheni.

Directorul RADP recunoaste ca are conturile blocate si de finante

Contactat, directorul RADP, Ioan Morocazan a recunoscut ca Directia de Finante Cluj a emis titluri executorii impotriva regiei pe care o conduce. "Statul a emis titluri executorii impotriva RADP pentru sumele pe care nu le-am putut plati pentru ca toti banii au intrat la executorul judecatoresc. Datoria ajunge in acest moment la suma de 1,2 milioane de lei si reprezinta neplata TVA si obligatiile angajatorului catre stat: cas, somaj si contributia la sanatate. Toate aceste datorii s-au acumulat din decembrie 2010, de cand executorul judecatoresc ne-a blocat conturile la cererea instantei", a declarat Ioan Morocazan, directorul RADP Cluj.

In acest moment, conturile RADP sunt blocate si angajatii nu si-au mai luat salariile de 30 de zile fapt ce l-a determinat pe prefectul Florin Stamatian sa discute situatia in cadrul unei sedinte a Comisiei pentru Dialog Social. "Noi avem in acest moment circa 400.000 de lei, dar bani intra zilnic in conturi. Teoretic, potrivit codul de procedura civila statul trebuie sa isi recupereze primul banii si apoi executorul judecatoresc, respectiv firma GPI Turism Zalau. Vom avea o intalnire si vom stabili repartitia fondurilor", a mai precizat Morocazan.

 

Toata aceasta poveste s-a spart in capul actualului director al RADP Cluj, Ioan Morocazan, dar in realitate a fost "coapta" in perioada 2006 - 2009, cand in fruntea Regiei au fost Marius Cataniciu si Ion Pantelimon.

 

Vezi si...

RADP Cluj nu isi poate plati angajatii! Banii sunt blocati de firma GPI Turism Zalau

Comentarii Facebook