Miercuri 30 Octombrie

Ce populație va avea Clujul peste 20 de ani! Emil Boc: Oamenii ne vor întreba de ce nu am făcut nimic! - VIDEO

 

Populația municipiului Cluj-Napoca va crește exponențial în următorii ani. Primarul Emil Boc susține că administrația locală are obligația morală de a face un proiect de proporții. 

 

Conform ultimului recensământ, populația oficială a Clujului este de 324.576, dar în realitate, în 2018, numărul este aproape dublu. Primarul Emil Boc crede că în 20 de ani vom ajunge la cifra de un milion de oameni. 

 

El susține că metroul este n proiect la care deja trebuie să se lucreze pentru a fi gata în 20 a de ani. 

 

Avem un buget al Clujului aprobat. Avem o prevedere în proiectul de buget care spune că trebuie realizat studiu de prefezabilitate pentru realizarea metroului la Cluj. Am fost contactați de reprezentanții unor firme japoneze care au văzut din mass-media interesul Clujului pentru un proiect de metrou. Le-am spus că sunt bineveniți pentru o discuție preliminară, așa cum vom purta discuții cu toti cei care vor fi interesați de realizarea proiectului de metrou al Clujului. Acum, pe noi ne interesează să culegem cele mai bune informații pentru a realiza cel mai bun caiet de sarcini pentru studiul de prefezabilitate, după care oricine din Japonia și până în SUA poate veni la Cluj să se implice în acest proiect. Este un proiect pe termen lung, vreau să fie foarte clar. Clujul se va duce spre un milion de oameni în 20 - 30 de ani. Atunci va fi prea târziu să începem să gândim un proiect de metrou, dacă până atunci nu facem pașii necesari. Un studiu de prefezabilitate durează, după aceea studiu de fezabilitate, după aceea schema de finanțare, după aceea execuția tehnică, licitațiile care presupun ani buni în șir. Abia din acele informații vom afla răspunsul. Cât va fi de suprafață, cât va fi de subteran, unde vor fi intrările și ieșirile. Câte stații vor fi. Acele detalii vor fi știute din studii. 

 

Susțin de asemenea că respect și punctul de vedere al celor care spun că nu avem nevoie de metrou la Cluj, dar Consiliul Local (n.red. dominat în majritate de PNL Cluj) prin aprobarea bugetului a considerat că la Cluj este nevoie să se înceapă demersurile pentru un metrou. Primul pas este studiul de prefezabilitate.

 

Nu vreau să spun în locul specialiștilor când se va începe lucrul și cât va dura construcția. Studiul de prefezabilitate ne va spune și orizontul de timp și exact de unde și până unde va circula, care sunt scopurile metroului și dacă este sustenabil. Dar că avem nevoie de o soluție de mobilitate la nivelul actual al Clujului, cred că nu se poate nega, iar Consiliul Local a apreciat că acest lucru este necesar.

 

Pe ruta est - vest avem o problemă, este o rută mai aglomerată din România, mai aglomerată decât București - Otopeni. Dacă vrem să ne legăm la ochi, putem face asta, dar peste 20 de ani cineva ne va întreba ”De ce nu v-ați gândit acum 20 de ani când se știa că Clujul se va duce spre un milion de oameni să faceți ceva pentru a nu ajunge o blocare totală a orașului?”, a spus Emil Boc.

 

Acum trei ani, primarul Clujului spunea că nu avem nevoie de metroul și că este prea scump, costurile unei linii fiind de 5 miliarde de euro, bani imposibil de adunat. 

 

În 2013, Primăria Cluj-Napoca a realizat un studiu pentru construcția unui pasaj rutier pe sub centrul Clujului, cu o lungime de 2,7 km. Chiar dacă nu este metrou, lucrare mult mai complexă și mai scumpă, atunci specialiștii susțineau că investiția într-un pasaj ar fi curprinsă între 329 de milioane de euro şi 492 de milioane de euro.

 

Execuția acelui proiect, care nu a mai pornit niciodată, ar fi durat 53 de luni.

 

Studiul realizat atunci de o firmă din Franța a costat 14.000 de euro, iar banii au fost aruncați pe apa sâmbetei, pentru că se știa de la început că bugetul nu are bani pentru astfel de investiții. 

 

Revenind în 2018, un metrou, pentru a fi rentabil, ar trebui pornească din Florești și să ajungă până după Apahida, adică distanța ar fi de câteva ori mai mare, iar lucrările mult mai complexe decât la un pasaj. Costurile ar ajunge lejer la cîâteva miliarde de euro, lucru pe care nimeni nu vrea să îl spună. 

Comentarii Facebook