Miercuri 25 Decembrie

Ce spune Alin Tișe despre mirosul de ”rahat” din tot Clujul: ”Nu mai avem responsabilități legate de gunoaie!”


Clujenii fierb de furie din cauza faptului că tot orașul miroase a canal de la noua groapă ”ecologică” a Clujului, construită de Consiliul Județean Cluj, sub ”domnia” lui Alin Tișe. Conducerea instituției județene spune, însă, că nu are nicio vină.

Șeful Consiliului Județean Cluj, influentul liberal Alin Tișe, a precizat că el nu mai are nicio treabă cu gunoaiele Clujului, iar legal are dreptate. A pasat problema altora, mai precis primarului Emil Boc, administratorul municipiului Cluj-Napoca. 

Alin Tișe a spus, sec, că problema este în altă parte, mai precis la ”Garda și Agenția de Mediu și Primării. Nu mai avem responsabilități legate de gunoaie!”. Așadar, autoritățile încearcă să paseze vina de la unii la alții, în timp ce problema este una clară. Indiferent de ce spune legea de acum, Centrul de Management al deșeurilor de la Pata Rât a fost construit acolo, atât de aproape de Cluj-Napoca, de Consiliul Județean (CJ) Cluj. Investiția a fost de 80 de milioane de euro și a durat 12 ani, termenul de finalizare fiind depășit cu mult.

Noul CMID a fost predat, în 2023, companiei Supercom, care se ocupă de colectarea gunoiului din tot județul, și care trebuie să gestioneze sortarea și tratarea deșeurilor în noua groapă, astfel încât să nu se ajungă la această catastrofă ecologică. Practic, Alin Tișe spune că a predat problema deșeurilor primarilor din tot județul, dar ei nu au niciun control asupra modului în care firma manipulează gunoiul colectat de la oameni și depozitat în CMID. În interiorul gropii de gunoi șeful este Supercom.

Cu toate acestea, de supravegherea firmei Supercom ar trebui să se ocupe ADI Eco Metropolitan, o asociație de dezvoltare creată cu un scop precis și condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, tot un liberal subordonat lui Alin Tișe. ”Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco-Metropolitan Cluj s-a constituit în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare a localităţilor pe raza de competenţă a unităţilor administrativ - teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional înființării, modernizării și/sau dezvoltării a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj este dl. Mînzat Marius-Dorel, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj. Organul executiv de conducere al Asociației este Consiliul Director format din Președintele Asociației, precum și încă patru membri numiți de Adunarea Generală a Asociației, respectiv primarul municipiului Cluj Napoca, dl. Emil Boc, primarul comunei Sandulesti, dl. Fargaciu Calin, primarul comunei Apahida,dl. Fati Grigore și primarul comunei Moldovenești, dl. Mărginean Ioan. De asemenea, Directorul Asociației este dl. Marius Balu, acesta fiind numit de Consiliul Director al Asociației”, se arată pe site-ul oficial al ADI Eco Metropoloitan.

Așadar, să vii acum să spui că nu ai niciun control este absurd, mai ales că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco-Metropolitan Cluj a organizat licitația prin care Supercom s-a angajat că va gestiona deșeurile Clujului într-un mod european. Asociația este tot cea care poate trage firma la răspundere, iar mai sus am explicat cine sunt cei care dețin frâiele. 

Din conducerea asociației face parte și primarul Emil Boc, care s-a ales cu oalele sparte și care spune că nu știe de unde vine mirosul. 

Miros de fecale în „Clujul de 5 stele”! Putoarea de la groapa de gunoi a ajuns până în oraș, oamenii suportă, autoritățile tac

La un post de radio, Alin Tișe a adăugat că că CMID -ul (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor) este administrat de firma Supercom: ”Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri. Administrarea CMID-ului și ridicarea gunoaielor din întreg județul au fost date unei firme private. Dacă nu se îndeplinește contractul, noi aplicăm sancțiuni, lucru pe care l-am făcut deja. Înțeleg de la Agenția de Mediu și Garda de Mediu că au fost și azi prezente la CMID pentru a verifica intrarea în contractul de operare. Cred că, în timp, prin aplicarea sancțiunilor și prin faptul că aceste instituții sunt prezente acolo, se va intra într-o normalitate”, a declarat Alin Tișe.

------------------------------

UPDATE

Amendarea pentru miros o poate face doar Agenția de Mediu sau Garda de Mediu! Legea ne-a obligat sa ieșim din  ADI, deci nu ne-am spălat pe mâini…

Legea dă putere primarilor în gestionarea deșeurilor, pentru că pe raza localităților se produc gunoaiele… Deci, gunoiul este produs de fiecare localitate…nu de către Consiliul Județean Cluj. De aceea, în ADI primarii decid acum.

Legea tocmai de aceea a scos CJ din ADI pentru a da putere primarilor de a gestiona direct relația cu operatorul - cum este normal !!!

Nu poate Consiliul Județean să decidă urmărirea contractului în interiorul unei localități, pentru ca nu are infrastructura necesară.

Mai mult, ADI este controlat acum de primari, iar CJ Cluj are un singur vot - cum, de asemenea, este normal!”, a mai declarat Alin Tișe, vis-a-vis de acuzațiile Știri de Cluj că s-a spălat pe mâini de problema gunoaielor.  

--------------------------

UPDATE 1

Firma Supercom, care administrează rampa de gunoi de la Pata Rât, nu a fost amendată și nu recunoaște că de acolo vine mirosul, care i-a îngrozit pe clujeni. Firma a spus că va angaja experți care să stabilească de unde vine mirosul?!

Noaptea minții! Supercom spune că mirosul de rahat din Cluj nu e de la Pata Rât: ”Ei nu simt mirosul, dar noi simțim mirosul de canal!”

Video: Clujul Civic / Szakacs Istvan

Comentarii Facebook