Vineri 15 Noiembrie

Ce spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu


Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a explicat care este poziția Guvernului față de ideea de reintroduce serviciului militar obligatoriu.

Aceasta nu este o opțiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde parlamentarii noștri mi-au pus această problemă, după cum au invocat-o şi alți rezerviști.

Stagiul militar obligatoriu are costuri prea mari

De exemplu, în întâlnirile mele cu rezerviștii, aceștia mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta. Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic și nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opțiune pentru o decizie de genul acesta (...)

Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel.

Nu ar mai fi un an și patru luni (stagiu complet, n.r.) sau 9 luni pentru ”TR-iști” (termen redus, n.r.), cum era înainte.

Ar fi alt tip de pregătire, modernă.

Deja, Armata s-a schimbat foarte mult față de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opțiune pentru serviciul militar obligatoriu", a conchis Vasile Dîncu.

România ar putea avea stagiu militar voluntar

MApN a pregătit un proiect alternativă la serviciul militar obligatoriu.

Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar.

Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară. Să știți că sunt mulți.

După ce am vorbit despre asta, am primit pe Facebook am primit sute de mesaje", a spus Dîncu.

S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit (recrutul, n.r.) în acest timp. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensații financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat şi nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era ofertant din punct de vedere financiar", a explicat Dîncu.

Un voluntar primește 2.700 de lei, pentru perioada de pregătire şi o soldă care, în funcţie de grade şi altele, este în jur de 1.500 de lei, pentru perioada când nu este convocat.

Comentarii Facebook