Duminica 22 Decembrie

Cea de-a 61-a aniversare a Tratatului de la Elysee marcată la 22 ianuarie la Cluj-Napoca de ambasadorii Germaniei și Franței


Pentru a marca cea de-a 61-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Elysee (22 ianuarie 1963) și cea de-a cincea aniversare a Tratatului de la Aachen (22 ianuarie 2019), ambasadorul Germaniei în România, Dr. Peer Gebauer, și ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, vor efectua luni, 22  ianuarie, o vizită comună la Cluj-Napoca.  

Cu acest prilej, cei doi ambasadori se vor întâlni, printre altele, cu primarul Emil Boc și vor susține  o conferință de presă la Cinema Arta (Strada Universității nr. 3), începând cu ora 10.45. Apoi, cei doi ambasadori vor vizita împreună Centrul cultural german și Institutul francez.  

În aceeași zi, ambasadorii se vor întâlni cu rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Daniel David, și de la ora 15.30, vor participa la o masă rotundă cu titlul „Franța, Germania și viitorul Uniunii  Europene”, care va fi organizată la Sala Club a Universității „Babeș-Bolyai” (Strada Emmanuel de  Martonne nr. 1). La eveniment vor participa, de asemenea, Adrian Corpădean, decanul Facultății de  Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, și Christian Săcărea, prorector al  universității. 

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer subliniază: ”Tratatul de la Elysee este emblematic pentru  reconcilierea importantă dintre Germania și Franța după cel de-al Doilea Război Mondial, aflată  ulterior la baza dezvoltării Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Aachen din 2019, am reÓnnoit  acest fundament și am stabilit un curs important pentru viitor. Ne angajăm împreună pentru  consolidarea Uniunii Europene, pentru a o face și mai rezilientă, suverană și capabilă să acționeze.  Acest lucru este mai important ca niciodată în vremuri de provocări geopolitice majore. România  este un partener cheie pentru Germania și Franța în acest demers. Mă bucur să pot aniversa  Tratatul de la Elysee împreună cu colegul meu francez la Cluj-Napoca. Orașul este un model  pentru ceea ce face România să fie puternică în prezent: diversitate socială și etnică, performanță  și excelență, companii inovatoare și un mediu foarte plăcut de locuit”.

Tratatul de la Élysée este mult mai mult decât un simplu acord diplomatic. El simbolizează dorința  sinceră de a construi o prietenie durabilă pusă în slujba dezvoltării Europei. Prin celebrarea  acestei a 61-a aniversări a Tratatului de la Élysée, Franța și Germania recunosc importanța acestei  alianțe și își reafirmă angajamentul față de o Europă unită, pașnică și prosperă. Acest tratat  rămâne o mărturie puternică a capacității de a depăși conflictele și de a construi legături durabile bazate pe încredere și cooperare”, a declarat ambasadorul francez Nicolas Warnery. 

Tratatul de cooperare franco-germană”, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Elysee, a fost  semnat pe 22 ianuarie 1963, de către președintele francez Charles de Gaulle și cancelarul federal  Konrad Adenauer. Un pilon important al tratatului este, de exemplu, Organizația Germano-Franceză pentru Tineret, care promovează schimburile de experiență. Tratatul de la Elysée reprezintă  fundamentul str‚nsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă  pentru dezvoltarea Uniunii Europene.  

Odată cu Tratatul de la Aachen, semnat de cancelarul federal Angela Merkel și de președintele  Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, a fost actualizat Tratatul de la Elysée și stabilit cursul  pentru a progresa pe subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educația, clima și tehnologiile  durabile.  

IMG-20230117-WA0006.jpg

• Președintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer la semnarea Tratatului de la  ElysÈe, 22 ianuarie 1963 

115958033.jpg

• Președintele Emmanuel Macron și Cancelarul Angela Merkel, precum și miniștrii de externe  Jean-Yves Le Drian și Heiko Maas la semnarea Tratatului de la Aachen, 22 ianuarie 2019

Foto: Picture alliance / dpa /  Ministerul Federal al Afacerilor Externe și picture alliance/dpa | Oliver Berg  

Comentarii Facebook