Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) nu are autorizație de mediu
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) funcționează, în județul Cluj, ca parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) și nu are autorizație de mediu, pentru că nu a fost finalizat, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj.
”Raportul de amplasament al CMID - ca parte din SMID - a fost realizat ”în scopul dezvoltării structurilor de colectare și transport a deșeurilor pentru întreaga populație a județului, optimizării structurii de colectare și transport a deșeurilor urbane, depozitării deșeurilor nepericuloase de tip menajer colectate din județ, în condiții care să asigure protecția sănătății oamenilor și protecției mediului, îmbunătățirii generale a stării mediului în zonele aferente depozitelor de deșeuri menajere neconforme, etc”.
Acordul de mediu nr 18-NV6/12.08.2010 cu modificările și completările ulterioare a fost emis pentru SMID ca un tot unitar și nu doar pentru celula nr. 1, ca un depozit de sine stătător, care are ca activitate doar depozitarea deșeurilor, chiar dacă sunt îndeplinite prevederile HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor. Până la această dată, instituția noastră nu a intrat în posesia unui document care să certifice finalizarea tuturor lucrărilor. Beneficiarul acestor lucrări este Consiliul Județean Cluj.
În consecință, este normal și legal ca viitoarea autorizație integrată de mediu să se raporteze la îndeplinirea tuturor condițiilor din acordul de mediu SMID și să nu fie una parțială.
Menționăm că SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene și în consecință este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID”, sublinează cei de la Garda de Mediu Cluj.
CMID este un eșec usturător al lui Alin Tișe. Proiectul a fost început în 2011 și nu este finalizat nici acum.
În prezent rampa de gunoi de la RADP Cluj se apropie de umplere.
”Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a transmis instituției noastre notificarea RADP Cluj care precizează că “la data de 19.05.2020 se va atinge 75% din capacitatea maximă de deșeuri admisă, conform A.M. nr. 115 din 14.09.2015, revizuită la dată de 18.02.2019”.
Capacitatea autorizată a acestei platforme este de 358.000 tone. Din deșeurile care intră pe platformă, o parte este reciclată și o altă parte este transportată spre depozitare finală, pe depozite autorizate din alte județe. Având în vedere că 75% din capacitate a fost atinsă în cca 4 ani și jumătate (începând cu septembrie 2015), rezultă că până la atingerea capacității maxime există timpul necesar pentru ca demersurile inițiate să conducă la “găsirea unui depozit de deșeuri AUTORIZAT în vederea redirectionarii deșeurilor” așa cum se stipulează în actuală autorizație de mediu a RADP Cluj.
În concluzie, soluția legală și de dorit pentru județul Cluj este finalizarea și autorizarea CMID, cu toate instalațiile funcționale. În acest fel vor scădea și costurile actuale (inclusiv pentru cetățeni) pentru gestionarea deșeurilor.
În situația în care, acest lucru nu va fi posibil, soluția legală este depozitarea pe un alt depozit AUTORIZAT din țară, așa cum s-a procedat și până în prezent”, au încheiat cei de la Garda de Mediu.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spunea la început de an că proiectul va fi finalziat.
"Lucrările la CMID au evoluat spectaculos, am reuşit să creăm celula de depozitare cu cele trei subcelule. De asemenea, am reuşit să finalizăm drumul de acces, drumul perimetral, iar în prezent se lucrează la accesul către zona de depozitare şi de preselectare. Este o procedură finală, pe care noi o aplicăm la acest Centru de Management Integrat al Deşeurilor şi care, împreună cu rampa temporară a primăriei şi cu liniile de marcare, respectiv de preselectare a gunoaielor, vom da în funcţiune această celulă în cel mai scurt timp.
Acest Centru de Management Integrat al Deşeurilor va rezolva problema gunoaielor pentru judeţul nostru pentru o perioadă de timp de minim 10 ani. Este important să ştie clujenii că prin acest Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, rezolvăm practic problema gunoaielor în tot judeţul, pentru că în momentul de faţă, în judeţul Cluj funcţionează alte patru staţii temporare de transfer de deşeuri, una la Huedin, una la Gherla, una la Dej şi una la Câmpia Turzii. Ele vor prelua iniţial gunoaiele, se va face o preselectare iar gunoiul final menajer care se va rezulta în urma procesului va fi adus la această staţie, acest centru care practic va da soluţia pentru toate gunoaiele din judeţul Cluj. Este o soluţie ecologică sută la sută, este o rezolvare definitivă a problemelor gunoaielor, este un plus în ceea ce înseamnă nivelul de trai al clujenilor", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.
2 Comentarii
Deja e exasperant, mai DNA, chiar nu se vede din LUNA, -SELENA ca pute de trazneste a coruptie?
@Deneiau: Se vede dar nu putem lua masuri,Paunel,supranumit Tise-levigat are spatele asigurat.Pe filiera serviciilor.