Centura de NORD a Clujului, pe la Topa, va fi făcută pe fondurile Consiliului Județean Cluj, pe repede înainte
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că centura de la Topa, care va face legătura de la DN 1F spre Gherla, va fi făcută din fondurile județului, fără a aștepta fondurile europene.
”Sunt 8 kilometri care se pot rezolva în prima fază pentru a fi circulat drumul în faza de întreținere, iar apoi, el fiind pe fonduri europene, când va avea finanțare să facem.
Noi dacă mergem pe procedură de întreținere a drumului și cu garanție pe 2 ani ești mai câștigat, pentru că în această perioadă ai deja asfalt și oamenii circulă civilizat, iar în perioada de garanție faci formalitățile pentru a obține banii europeni. Nu mai stăm să își rupă oamenii mașinile. Prin întreținere îl aduci la o fază de a circula decent și când se termină totul intri și faci modernizarea.
Așa vom face și cu drumul de legătură de la Topa și centura din Baciu și mai sunt câteva drumuri în județ pe care le facem la fel, precum este cel din Baciu”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Acesta a spus că centura de la Topa ”va ajuta foarte mult municipiul și comunele lipite de municipiu, pentru că traficul de la 30 și ceva de kilometri nu va mai ajunge în oraș, ci va merge direct spre Dej, prin Topa Mică -Așchileu - Vultureni și așa mai departe”.
Pentru proiectul pe fonduri europene se face licitație pentru proiectare. Între timp drumul va fi asfaltat
Este vorba despre ”realizarea unui drum de legătură, o mini-centură între DJ109 (comuna Așchileu) și Drumul Național 1F (drumul de la Sălaj spre Cluj), la Topa Mică. Este de fapt o variantă de ocolire a municipiului Cluj-Napoca prin partea de Nord. Noi tot vorbim de partea de Sud, dar mai este și acea parte care nu are o centură”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Consiliul Județean Cluj a publicat în S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică aferente modernizării drumului județean 170B Topa Mică-Așchileul Mic, în lungime de 8 km.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Practic, acest drum județean care face legătura între recent modernizatul DJ 109 - Drumul Bistriței și drumul național 1F, respectiv Autostrada Transilvania, reprezintă, în fapt, o mini-centură a municipiului Cluj-Napoca. Dacă în spațiul public se discută de variante de ocolire prin partea de sud a orașului, zona de nord nu dispune în acest moment de o astfel de soluție. Fiind un coridor de mobilitate extrem de important, menționat în chiar Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ) realizat împreună cu specialiștii Băncii Mondiale, ne dorim ca pentru execuția acestuia să reușim accesarea de fonduri europene prin POR 2021-2027”.
Prin intermediul proiectului tehnic Consiliul Județean Cluj urmărește să identifice varianta optimă de îmbunătățire a infrastructurii județene din partea de nord a Zonei Metropolitane Cluj-Napoca, prin descărcarea traficului greu și de tranzit de pe teritoriul municipiului reședință de județ.
Totodată, deoarece acest drum ce urmează a fi modernizat de Consiliul Județean face legătura, prin intermediul drumului județean 109, cu DN 1C care străbate județul Maramureș, la finalul lucrărilor va fi asigurată o conectivitate mai bună a Clujului cu județele limitrofe din partea de nord și nord-vest a țării.
Valoarea estimată a lucrărilor de proiectare este de 720.000 de lei, operatorii economici interesați putând să depună ofertele până în data de 4 martie 2022, ora 15.00.
1 Comentariu
Daca nu permit TIR-urilor care vin din Tetarom sa circule pe drumul ala, nu au rezolvat nimic cu aceasta centura.