Miercuri 25 Decembrie

Centura Metropolitană Cluj, explicată pas cu pas de viceprimarul Dan Tarcea! Unde va fi tunelul de 800 de metri - VIDEO


Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a acceptat invitația jurnalistului Știri de Cluj, Horea Șoica, de a explica pe larg cum va fi realizată Centura Metropolitană Cluj. 

Nodurile de pe centura care va străbate 5 localități vor fi ca o gură de oxigen pentru traficul din oraș și comunele Căpușu, Gilău, Florești, Baciu, Cluj-Napoca și Apahida. 

Cele mai important sunt Nodurile de la Spitalul Regional din Florești, dar și cele din Mănăștur și Făget. 

Costul total al centuri ajunge undeva la trei miliarde de euro și este finanțat din fonduri europene, PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență.

Declarațiile viceprimarului Dan Tarcea:

Centura merge de la ieșirea din Căpuș, se intersectează cu drumul național și așa va putea fi realizat primul nod. Centura are 42,1 kilometri, 20 de noduri, care vor fi realizate de CNAIR, și 54 de kilometri de drumuri de legătură. Nu toți kilometrii vor fi făcuți de CNAIR, o parte vor fi făcuți de autoritățile locale. 

Centura Metropolitană Cluj în Gilău

Centura Metropolitană merge din Gilău, pe partea stângă a drumului național. La un moment dat se intersectează cu Autostrada Transilvania, dar nu aici se face joncțiunea. Va fi realizat nodul 2, care va face joncțiunea cu centura Metropolitană. Acest nod va fi realizat de CNAIR. Tot aici va fi și extinderea metroului, într-o etapă 3, ulterioară. La Gilău vom avea 3 noduri, după care urmează Floreștiul. 

Centura Metropolitană Cluj în Florești

La Florești sunt 5 noduri. Un nod important va fi cel de la Spitalul de Urgență. Fără această centură metropolitană, Spitalul de Urgență nu este funcțional. Vă dați seama ce ar însemna să stea o ambulanță în aglomerație? După realizarea acestui nod va fi foarte facil și accesul la Spitalul de Urgență. 

Centura Metropolitană Cluj - Centura Clujului va avea piste de biciclete pe 28 de km

Nodul 5 este zona care se intersectează cu drumul care vine din Baciu. Aici discutăm de un drum de cinci kilometri, care va ajuta foarte mult traficul. Dacă cineva vine din Baciu și vrea să intre în Cluj, nu va mai trebui să meargă pe la Tăietura Turcului să ajungă în Cluj. Va veni pe acești cinci kilometri. Dacă va dori să aibă un acces la spitalul de urgență din Baciu sau Sălaj, poate ușor să vină prin această zonă. Nodul cinci este vis-a-vis de Spitalul de Urgență.  

20210317_113518.jpg

De la Nodul cinci centura merge prin partea stângă a Muzeului Apei, care aparține Companiei de Apă. Acolo nu se poate pune nici o pilă de pod și au fost câteva condiționări serioase.

Centura Metropolitană în Cluj-Napoca

Centura ajunge în Grigorescu în zona Sun, la nodul 6. Vine în paralel, pe lângă Cora și  pe strada Bucium. Va traversa drumul național și va mai avea o legătură cu Spitalul Regional, prin partea din spate pe la Polus, ca să ajungă la Spitalul Regional. 

La Nodul 8, pe strada Dimitrie Gusti, se va face legătura cu Mănășturul. Apare strada Edgar Quinet, care va fi prinsă pe acest proiect și va fi lărgită la 12 metri. Tot Mănășturul se va conecta la Centura Metropolitană prin această zonă. Nu vor fi alte legături. Din Mănăștur vei putea ieși pe centură pe la Nodul 8 și să ajungi în Zorilor, fără a mai merge pe Frunzișului. Altă variantă pentru mănăștureni va fi să se conecteze la nodul de pe Bucium, dacă vor să meargă în vest.

Mai avem un drum care va fi făcut de la intersecția de la Lidl, de pe strada Frunzișului. Este un drum de legătură, care va ajunge în centură. Tot cartierul Zorilor va avea legătură cu centura, de la Lidl, pe mijlocul dealului. Va fi o legătură și din strada Câmpului, din a doua jumătate, și se mai prevăd unele legături și cu strada Eugen Ionesco. Acest drum va colecta foarte mult din traficul din această zonă. 

Nodul 10 este intersecție cu Calea Turzii. O intersecție extrem de importantă. Acesta va prelua tot ce vine dinspre Turda. Va fi o corecție a drumului național, pentru că toate intersecțiile sunt denivelate. Ce înseamnă o astfel de intersecție? Ca și la autostradă să nu fie cu semafor sau cu sens giratoriu, ci să fie cu bandă de accelerare și decelerare, pentru a avea o viteză constantă în momentul în care ai intrat pe centură. Să poți merge constant fără să te oprești la semafor sau să dai prioritate. 

Centura va avea patru benzi de circulație, două pe sens, iar în zona nodurilor va fi o bandă suplimentară de accelerare cu decelerare. 

Centura Metropolitană Cluj va continua cu nodul 11, în paralel cu strada Mihai Românul. Vrem să găsim o variantă pentru a intra pe centură și de pe strada Bună Ziua. Pe strada Nordului va fi un alt Nod, unde am prevăzut o altă legătură și pentru viitoare dezvoltări imobiliare. 

Centura Metropolitană Cluj - Nodul 13 din Borhanci este cel mai important 

Nodul 13 este cel mai important pentru descongestionarea traficului. Este nodul din Borhanci. Aici este prinsă legătura cu USAMV -ul și vom merge pe o parte din strada Borhanciului și Brâncuși, până la intersecția cu Lăcrămioarelor, cu exproprieri, astfel încât să poată prelua și traficul din zona Andrei Mureșanu, Gheorgheni.

Aici avem făcută legătura și cu Spitalul de Copii, care este pe strada Borhanciului. Se poate ajunge la spital pe Centura Metropolitană Cluj. Cu acest nod se va decongestiona foarte tare traficul din zona Borhanciului. Se poate intra pe centură și de acolo să meargă în orice zonă a Clujului, nu mai trebuie să rămână la intersecția cu Romul Ladea, Fagului. Va rămâne o intersecția serioasă. 

20210317_113610.jpg

La Nodul 14, din zona Soporului, de lângă baza sportivă din Gheorgheni, va fi refăcută strada Soporului, dar vor apărea și alte legături. Un lucru important este că strada Soporului veche va face legătura cu Borhanciul, unde facem un hub educațional. Așa va mai fi o variantă să vii și să intri în centura Vâlcele-Apahida. 

20210317_113605.jpg

În Sopor este o zonă importantă, unde avem și PUZ -UL pe 250 de hectare, cu noul cartier Sopor. Practic din cartierul Sopor ai drum direct spre Borhanci, spre centura Vâlcele-Apahida, sau să revii și să intri în Centura Metropolitană.

Nodul 15 este la Selgros, la capătul Soporului, după care Centura Metropolitană traversează drumul național, merge pe lângă Aeroportul Cluj, prin spate, merge pe lângă Emerson și intră în Bulevardul Muncii. Acesta va avea patru benzi pentru a putea prelua traficul. Intersectarea cu Bulevardul Muncii se va face la Nodul 17, Nodul 18.

Centura Metropolitană în Apahida

Nodul 19 și Nodul 20 vor fi în Apahida cu drumurile de legătură aferente. În Apahida, primarul Grigore Fati a declarat că va fi o bretea de acces de pe drumul Mociului spre Centura Metropolitană Cluj, care se va opri la Jucu.

Ca și structură, Centura Metropolitană Cluj va avea câte 8,4 km sunt pe teritoriul Gilăului și al Floreștiului, circa 20 de km pe teritoriul Clujului și 5,6 km pe teritoriul comunei Apahida. 

Nodul 15 va fi o zonă de interferență foarte mare, alături de podul de la IRA. Acolo se vor întâlni Metroul, cu trenul metropolitan și cu centura. Trenul metropolitan va merge de la Bonțida la Nădășelu. Pe zona sudică avem Centura Metropolitană, iar pe zona nordică avem trenul metropolitan. Pot veni să își desfășoare activitatea, dar și să ieși mai rapid din oraș. 

Bretelele vor fi făcute o parte de către CNAIR, iar altele de către autoritățile locale. În această etapă nu sunt finanțate toate, ci numai cele mai importante. Drumurile adiacente de la Nodul de la strada Nordului nu sunt o prioritate zero, dar dacă discutăm de strada Frunzișului, vorbim de oprioritate zero, la fel și cele de la nodul din Borhanci sau Sopor. Restul vor fi etapizate pe mai mulți ani. 

Primăriile din zonă s-au unit și au făcut studiul de fezabilitate în locul Guvernului. Am fost blocați din anul 2015 până în 2018 și nu am putut să ne asociem. Atunci am luat noi problema și ne-am asociat. 

Centura Metropolitană Cluj - Termen de realizare

Noi mai avem câteva detalii de obținut la studiul de fezabilitate pentru Centura Metropolitană. Sunt obținute toate avizele, inclusiv cel de la mediu. Mai trebuie un acord de mediul. Estimarea mea este că până la finele lunii aprilie să avem gata studiul de fezabilitate. După ce e gata, trebuie să fie votat în toate UAT -urile și trebuie să-l predăm la Guvern, care să demareze licitația de proiectare și execuție. Anul acesta ar putea să fie organizată licitația și să fie gata, iar apoi să se dea ordinul de începere a proiectării.

Centura Metropolitană - Vor fi două tuneluri pe traseul centurii

În zona Făgetului este un tunel de 800 de metri pentru a se salva pădurea. Soluția tehnică nu o avem încă. Fie se va săpa, se va face tunelul și apoi vor fi plantații noi coșaci, fie se va săpat prin deal și așa nu va fi tăiat niciun copac. 

Va fi o componentă de deal și pe centura de la Baciul. Va fi mai ieftin să faci tunelul, decât să treci peste deal. Sunt niște componente de viteză care trebuie respectate. Dacă proiectezi o centură, trebuie să te gândești și la componenta de viteză. Viteza de proiectare trebuie să fie peste 60 de km/h, cu orice mijloc de transport vei merge. Trebuie și să salvăm pădurea, și să putem circula cu viteza cerută de lege.

Tunelul din Făget va fi de la Bucium înspre Baza Sportivă de la Terenuri. Trece prin pădure și salvăm copacii. 

Oricum sunt afectați 10 hectare de pădure, dar vom replanta 20 de hectare.

Comentarii Facebook