Miercuri 16 Octombrie

Cine minte? Viceprimarul Dan Tarcea: Metroul Clujului nu a fost încă scos din PNRR. Finanțarea este încă posibilă: ,,Nu am primit niciun document”


În urmă cu câteva zile, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu a anunțat că proiectul metroului va fi eliminat din PNNR, menționând că fondurile vor fi mutate la o altă investiție. 

„Metroul de la Cluj va fi scos ca investiţie din PNRR şi se va duce în altă sursă de finanţare de la Ministerul Transportului din obligaţiuni verzi pe care le emite România. Banii aferenţi metroului de la Cluj, cei 300 de milioane de euro, că atâta e investiţia din PNRR, vor fi relocaţi la o investiţie de succes şi care nu are probleme din perspectiva Comisiei”, explica Câciu în urmă cu două zile. 

Deși autoritățile de la București spun clar că banii pentru metroul Clujului vor merge către alt proiect, viceprimarul Dan Tarcea e de altă părere. 

Acesta a menționat, în cadrul unui interviu, că Primăria nu a primit niciun document oficial care să menționeze că finanțarea din PNRR a fost pierdută, acesta subliniind că e încă posibil ca fondurile să fie alocate.

Întrebat dacă metroul va fi construit la Cluj acesta a răspuns: 

„Răspunsul este un Da hotărât, pentru că acest proiect are un contract de finanțare încheiat cu Guvernul României pe întreaga sumă de 2.1 miliarde de euro. Nu am fi putut să dăm drumul la licitație, să semnăm contractul, dacă nu am fi avut contractul de finanțare asigurat. Erau mai multe surse de finanțare în contract: din PNRR, prin programul operațional de transport, din bugetele naționale. 

Deci nu era prinsă o singură sursă de finanțare, cum este cea din PNRR. Gândiți-vă că 300 milioane de euro, din 2.1 miliarde de euro reprezintă o mică părticică din întreaga sumă pentru metrou.

 În acest moment la care noi discutăm finanțarea prin PNRR este încă posibilă pentru că nu am primit niciun document oficial din partea Comisiei Europene, Uniunii Europene, care să vină să spună că acest proiect ar avea probleme sau că ar trebui scos din finanțarea PNRR. Banii din PNRR nu sunt grant, ci sunt un împrumut pe care statul român trebuie să îl dea înapoi”, a explicat Dan Tarcea, la ViaCluj.ro.

Viceprimarul susține că ce surse de finanțare vor fi folosite pentru metroul Clujului este o decizie ce aparține Guvernului.

,,Proiectul metroului are multiple surse de finanțare, una dintre ele este cea din PNNR. Este decizia Guvernului dacă va depune cererea de finanțare de metrou pe PNNR, pe certificate verzi sau pe orice sursă alternativă pe care o identifică Guvernul.”, a explicat viceprimarul Tarcea.

Amintim că magistrala metroului de la Cluj-Napoca este proiectată să aibă 21 de kilometri, 19 stații şi să transporte 2.000 pasageri pe oră. Proiectul costă peste două miliarde de euro. Până acum, pentru acest proiect au fost cheltuite 288 de milioane de euro de la Guvernul României, pe exproprieri (56 de milioane), iar restul pe avans către constructor. 

Video: Minutul 1'12"


Comentarii Facebook