Ciolacu a admis că sunt probleme cu finanțarea metroului din Cluj. Boc nu dă înapoi: „În toamnă sosesc cârtițele așa cum este anunțat de multă vreme”


Ciolacu și Grindeanu au admis că sunt probleme cu finanțarea metroului din Cluj din PNRR, primarul Clujului spune însă, că proiectul continuă. Boc a mai precizat odată că 3 octombrie este termenul de depunere a ofertelor pentru centura metropolitană, iar în toamnă vor sosi și cârtițele pentru metrou. 

După ce au așteptat două decenii realizarea unor proiecte majore de infrastructură, cu siguranță clujenii mai pot aștepta câteva luni să verifice credibilitatea celor enunțate de edilul clujean. 

„Primăria are contract de finanțare semnat și își produce efectele, Primăria a parcurs toate procedurile legale licitației validate de autoritățile statului român, contractul este în derulare și în toamnă sosesc cârtițele așa cum este anunțat de multă vreme, programul este în grafic de implementare conform celui comunicat Ministerului Transportului. 

Finanțarea este asigurată prin contractul existent, deci din acest punct de vedere lucrurile se întâmplă în fiecare zi și avem în derulare proiectul de metrou ca de altfel și proiectul pentru centura metropolitană. 3 octombrie este termenul de depunere a ofertelor și așteptăm acest termen, sunt convins că de data aceasta vor fi mai multe firme care să participe. 

Între timp se lucrează la Spitalul Regional de Urgență, la devierea utilităților pentru metrou, la devierea utilităților pentru ceea ce înseamnă tronsonul Cluj-Florești pentru că aici se fac lucrări de amploare...

Aceste cârtițe trebuie să aibă traseul asigurat, trebuie eliberate niște amplasamente în Florești. Exproprierile s-au făcut pentru ca lucrurile să se întâmple când sosesc cârtițele. Noi ne vedem de treabă și ne continuăm proiectul”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.

Activistul clujean Szakacs Istvan susține că și în cazul ipotetic în care cârtițele care trenuie să sape metroul ar ajunge în toamna asta la Cluj și asamblatul va dura 4 luni, ar începe să lucreze în cel mai bun caz în februarie 2025. Adică tot nu reușim să ne încadrăm în țintele PNRR.

„Hai să zicem, ipotetic așa, că cârtițele chiar ar ajunge în toamna asta la Cluj și că asamblatul lor ar dura doar 4 luni. Asta înseamnă că ar putea să înceapă să lucreze prin februarie 2025. Că nu mai contribuim cu nimica la îndeplinirea celebrelor jaloane Q4 2024 din PNRR, nu mai menționăm. Dar ca cârtița să și meargă, ea ar trebui să intre, de 7 ori consecutiv până la Sfânta Maria, în câte-o casetă de stație GATA făcută. Asta înseamnă că în primăvara 2025 ar trebui să avem nu numai stația Teilor, ci și stația Copiilor pregătită. Adică săpată, cofrată, turnată, și uscată cât de cât. Și după aia, odată la trei luni, încă câte o stație. Săpată, cofrată, turnată, și uscată cât de cât”.

Amintim că, premierul Marcel Ciolacu a declarat după întâlnirea de la Bruxelles cu președintele CE, Ursula von der Leyen, că este „ferm convins” că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 din PNRR va fi reţinută pe o perioadă de minimum 6 luni.

Comentarii Facebook