Duminica 22 Decembrie

Cioloș și-a anunțat demisia de la conducerea USR. Orgoliul personal este peste prioritățile partidului și datoria față de alegători?

Dacian Cioloș a renunțat la conducerea USR, dar rămâne membru activ în formațiunea politică, ca să poată face lucrurile în care crede. 

Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca Preşedinte, am decis să-mi depun mandatul de preşedinte al USR. Intenţionez să rămân în continuare în partid şi să susţin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute. Vă mulţumesc pentru felul în care am lucrat împreună, vă urez mult succes şi să ne vedem cu bine. Îi urez mult succes lui ⁨Cătălin Drula⁩ pentru interimatul pe care-l va prelua”, a transmis Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook la scurt timp după ce a demisionat din conducerea USR.

Decizia lui Cioloş vine după ce Biroul Național al USR a respins proiectul de reformare a partidului propus de acesta, cu 14 voturi la 11. Anterior, Cioloş amenințase că își va depune mandatul dacă proiectul său nu primește susținere.

Tensiunile dintre fracțiunile PLUS și USR aduc în agenda politică din România nu doar declinul propriu-zis al USR. Prin această decizie se formează o prăpastie între alegători și partidele de dreapta. Un moment bun pentru partide precum AUR să mai crească în sondaje. 

Cum s-a format prăpastia dintre facțiunea Cioloș și echipa lui Barna

Frustrările din interiorul USR au crescut încă din luna octombrie, când membrii l-au ales președinte pe Dacian Cioloș, ex lider PLUS, iar delegații filialelor au ales un Birou Național, care este organul executiv al partidului, controlat de facțiunea a 14 ex-USR-iști. 

Dacian Cioloș acuză ”team Barna” că îi blochează în Biroul Național deciziile importante și că nu vrea să împartă de facto puterea. Echipa lui Barna îi reproșează lui Dacian Cioloș lungile absențe din viața publică și din viața partidului. Ultima picătură a fost numirea lui Ciprian Bucur ca secretar general adjunct la Senat. Omul lui Cioloș a fost numit cu ajutorul PNL, dar în ciuda votului din USR. Tensiunile sunt atât de mari, încât deja nu mai contează cine are dreptate și în ce proporție, notează g4media.ro.

După demisia lui Cioloș, viitorul USR-ului rămâne incert, iar „un eșec al USR ar fi de fapt un eșec al unui alt mod de a face politică. Ar fi eșecul unei generații care a mizat pe un partid ce promitea să pună interesul public înaintea interesului de grup. Un partid care a susținut permanent reforme, punând orgoliile politice pe plan secund. Un partid scindat de lupta pentru miza alegerilor prezidențiale din 2024”, subliniază sursa citată. 


Comentarii Facebook