Cluj: Clădirile în paragina din centrul orașului vor fi impozitate cu 400%. S-a trecut de la imobile mari la cele mici, decăzute
Consiliul local Cluj-Napoca propune pentru anul 2021 majorarea impozitului pe clădiri cu valori cuprinse între 200% și 400%, pentru mai multe imobile degradate din zona centrală.
Este vorba despre imobile care au stări de degradare de peste 25% și pe care proprietarii au refuzat să le repare de bună.
Cel mai mare impozit va fi achitat de o familie care locuiește pe strada Napoca, nr. 14, vorbind despre o majorare cu 400% a impozitului. Conform proiectului de hotărâre de Consiliu Local, familia Muller ar fi trebuit să remedieze deficiențele până în 30 noiembrie 2020, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, starea de degradare a imobilului este de 54%, conform unei evaluări efectuate de specialiști.
Tot la 400% va fi majorat și impozitul pentru clădirea situată în Cluj-Napoca, strada George Coșbuc nr. 5, proprietatea familiei Petri, ca urmare a problemelor constatate.
Pentru alte 32 de imobile din Cluj-Napoca, propunerea este ca impozitul să fie majorat cu valori cuprinse între 200 și 300%, stricăciunile depistate fiind în proporție de 20% și 30% din structura imobilelor.
Din referatele realizate de experții citați de consilierii locali rezultă că sunt probleme la clădirile de mici dimensiuni, după ce în ultimii ani imobilele mari de locuințe din zona centrală au fost reparate ca urmare a majorării impozitului chiar și cu 500%.
Majorarea impozitelor pentru a-i forța pe proprietari să repare imobilele s-a făcut în baza Legii 227/2015 pentru aprobarea Codului Fiscal, Hotărârii de Guvern nr. 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015.
În 2017, a fost prima dată când s-a majorat în Cluj-Napoca impozitul cu 500% pentru 54 de clădiri degradate, după ce în 2016 Primăria a trimis somații pentru 372 de clădiri din zona ultra-centrală a orașului, pentru a-i determina pe proprietari să demareze procedurile pentru refațadizare.
Nu au lipsit protestele și amenințările în momentul în care proprietarii au fost ”arși” la buzunar
Așa cum era de așteptat, în 2017, mai multe asociații de proprietari s-au răzvrătit, dar degeaba.
”Noi locuim într-un imobil pe strada Baba Novac care este monument istoric, construit în secolul al XIX-lea, iar lucrările de reabilitare nu se pot face pompieristic în trei luni, fiind nevoie de diverse avize de la Ministerul Culturii şi de consultarea unor specialişti. Primăria este co-proprietar cu o cotă de peste 26% din imobil şi nu a făcut nimic pentru reabilitare. Noi, cei 8 proprietari, am început demersuri pentru executarea lucrărilor încă din februarie 2016 şi am achitat aproape 10.000 de euro costul proiectării pentru o lucrare estimată la 100.000 de euro. În cazul în care nu se revocă hotărârea de majorare a impozitului cu 500%, pe care o considerăm nelegală, ne vom adresa instanţei de contencios administrativ”, afirma unul dintre proprietari, la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, marți, 28 februarie 2017.
Și clujenii de pe Bulevardul Eroilor au considerat că măsura este abuzivă, dar până la urmă au renovat fațada.
Centrul orașului arată schimbat în ultimii ani ca urmare a măsurii impozitării progresive, iar clădirile degradate au început să dispară.
4 Comentarii
Foarte bine ca se supra- impoziteaza cladirile ajunse in paragina pentru ca proprietarii asteapta doar autorizatii sa poate sa le demoleze pentru a ridica blocuri, dar niste supra-impozitari pentru blocurile care nu au 30-40 la suta din suprafata dedicata spatiilor verzi (este lege in acest sens) ? Numa zic, mizerea aia de zgarie nori de pe calea Manastur… Citeste mai departe
@Marian G.: Ai dreptate.
Primaria da autorizatii pentru cele mai absurde si mizerabile proiecte posibile, fara spatiu verde, fara urbanizare, fara parcari, fara retrageri si fara gradinite ca nu avem nevoie de cat de betoanele mafiotilor si corporatiilor.
@Marian G.: aia e calea floresti vinitura. nici strazile principale nu le cunosti
@marsh acas: De ce sa le cunoasca, e materie de examen?? Ca te oftici tu?