Cluj-Napoca, exemplu pentru orașele din întreaga țară! Investiție de aproape 100 de milioane de lei pentru o instalație unică în România
Cluj-Napoca dă tonul schimbării în România, având în vedere că s-au finalizat lucrările la prima instalație de uscare și valorificare a nămolului provenit din epurarea apelor uzate.
Această importantă lucrare, ce vizează valorificarea termică a nămolului de exploatare, a fost finalizată în cadrul proiectului major POIM/PDD în valoare de 404 milioane Euro, atras și derulat de Compania de Apă “Someș” S.A. operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.
Investiția, care se apropie de 100 de milioane de lei, reprezintă o premieră națională, fiind prima instalație din țară cu acestă tehnologie.
Mai exact, instalația prelucrează atât nămolurile provenite de la stația din Cluj-Napoca, cât și cele provenite de la celelalte 6 stații de epurare gestionate de CASSA, capacitatea de procesare fiind de cca. 40.000 de tone de nămol anual.
Instalația de la Stația de Epurare Cluj-Napoca este prima cu această tehnologie din România. Prin acest procedeu ultramodern, nămolul umed rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate este uscat termic și apoi este peletizat.
Devenit, astfel, un combustibil solid, acesta este refolosit pentru tratarea termică a unei noi tranșe de nămol, reușindu-se astfel aplicarea principiilor economiei circulare. În acest fel se rezolvă inclusiv problema depozitării unor cantități semnificative de nămol, investiția contribuind esențial și la reducerea amprentei de carbon.
0 Comentarii