Clujenii din Mănăștur și Mărăști, chemați să-și reorganizeze spațiile dintre blocuri
Clujenii din Mănăștur și Mărăști, din două zone extrem de aglomerate, sunt chemați să discute despre soluțiile pentru rezolvarea problemelor de trafic.
Oamenii vor putea discuta despre problemele lor și apoi vor putea testa vreme de șase luni idei pentru reorganizarea spațiilor din cartiere, pentru a contribui în acest fel cu soluții la rezolvarea problemelor legate de aglomerația din oraș.
”Îi chemăm pe locuitorii din Mărăști și Mănăștur să ne arate cum ar dori ei să utilizeze spațiile din cartier încât să își poată desfășura acolo cât mai multe dintre activitățile de timp liber pentru care acum sunt nevoiți să se deplaseze în centru. De asemenea, îi invităm pe locuitori să negocieze între ei modul în care sunt folosite spațiile comune dintre blocuri: mai multe garaje sau mai mult spațiu verde, mai multe parcări sau mai multe piste de biciclete, și așa mai departe”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, organizatorul proiectului.
Pentru testarea soluțiilor experimentale propuse de cetățeni, organizatorii au identificat trei zone din cele mai aglomerate cartiere ale orașului: Bucegi – Pârâul Calvaria (Mănăștur), Scorțarilor – Parcul Farmec (Mărăști) și Strada Piuariu – Căminele UTCN (Mărăști). Doritorii sunt invitați să se adune în grupuri de câte zece vecini și să stabilească împreună cum vor să transforme cele trei zone, pentru a le utiliza mai bine. Propunerile trebuie înscrise pe www.cccluj.ro/inovare până în 24 octombrie. Centrul Cultural Clujean sprijină cel puțin două idei câștigătoare cu câte 5.000 de euro, precum și cu specialiștii și autorizațiile de care e nevoie pentru ca propunerile să fie testate în practică. Dacă rezultatele sunt bune, CCC va oferi Primăriei Cluj-Napoca teme de proiectare pentru permanentizarea schimbărilor propuse în zonele experimentale ale proiectului.
După selectarea propunerilor câștigătoare, echipele din spatele lor sunt invitate la prima ediție a Dialogurilor Urbane, unde echipa CCC și specialiștii selectați pentru a sprijini implementarea experimentelor vor lucra cu membrii echipelor pentru a cizela și a dezvolta planurile de transformare experimentală a spațiilor vizate. Invitații speciali ai Dialogurilor Urbane sunt reprezentanții Primăriei Boston care coordonează Boston Office for New Urban Mechanics. ”New Urban Mechanics reușește ca prin abordări culturale și soluții de tehnologie sa îmbunătățească serviciile oferite de oraș și să găsească rezolvări de la companii și cetățeni pentru îmbunătățirea viitorului Bostonului. Sunt printre primii de lume care au atras finanțări private pentru proiecte de oraș și suntem încântați și onorați de sprijinul pe care ni-l oferă acum, la pornirea Fondului de Inovare Culturală la Cluj”, declară Ștefan Teișanu.
Propunerile pot viza: Schimbarea modului în care sunt folosite în prezent spațiile comune din zonele vizate de proiect (străzi, parcări, intersecții, trotuare, spații verzi, garaje, garduri, front de apă etc.); Promovarea unui stil de viață activ și în armonie cu preocupările riveranilor; Creșterea utilizării facilităților din cartier (spații comerciale, spații de sport și agrement etc.) în detrimentul celor din centrul orașului.
Juriul competiției este format din Anamaria Vrabie (Director al Fondului de Inovare Culturală), Ștefan Teișanu (Director executiv, Centrul Cultural Clujean), Rarița Zbranca (Director de programe, Centrul Cultural Clujean), Ovidiu Câmpean (Director de dezvoltare locală, Primăria Cluj-Napoca), Alina Porumb (Consultant senior, Asociația pentru Relații Comunitare), Daniel Homorodean (CEO, Arxia), Tiberiu Moisă (Deputy CEO, Banca Transilvania) și Norbert Petrovici (Sociolog, Universitatea Babeș Bolyai).
MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA
În perioada 11.10.17 – 24.10.17se pot înscrie propunerile pe site-ul CCC, iar între 25.10.17 – 01.11.17 vor fi selectate cele câștigătoare;
În perioada 09.11.17 – 11.11.17- Cele două echipe cu propuneri câștigătoare sunt invitate la Dialogurile Urbane, unde specialiștii CCC îi ajută să-și dezvolte proiectele și să își stabilească un plan detaliat pentru implementare; 01.12.17 – 31.05.18 Implementarea proiectelor;
Între 10.06.18 – 11.06.18, echipele câștigătoare participă la o nouă ediție a Dialogurilor Urbane, unde discută, alături de specialiștii CCC și ai Primăriei, despre posibilitățile de continuare a proiectelor și despre cele de replicare a lor în alte locuri din oraș.
În perioada 12.06.18 – 31.07.18, dacă e cazul, CCC realizează, cu implicarea echipelor cu propuneri câștigătoare, și a specialiștilor necesari, teme de proiectare pentru regândirea funcțiunilor permanente ale intervențiilor vizate de proiectele câștigătoare.
10 Comentarii
PREA MULT SPATIU VERDE???
Mai astia cu demolat garaje, voi sunteti batuti in cap, normal ca o sa le demolez, in campania din 2020 dar atat, nu-mi permit sa pierd 50 de mii de stampilaci. O sa promit, apoi prelungesc contractele, si in 2024 om vedea, poate o centura, monorai, metrou, jurasik park si multe alte planuri de aburit prostimea, ca deh, oras universitar, cultural, etc.
E simplu. Demolarea cotetelor numite garaje, construirea de parkinguri. La ultimul nivel al parkingurilor spatiu de joaca pentru copii si spatiu verde. Plantat vegetatie acolo unde spatiul permite
De ce vrei sa-mi darami garajul domnule? e proprietatea mea acum, sti cata spaga am dat sa pot ridica o baraca pe spatiul public in buricul clujului?
La muncaaa sclavilor :))
Ce ca...cat mai este si gargara asta? pe cine a intrebat domnul Boc daca este de acord cu proiectele imobiliare de langa Lacul 3 Gheorgheni? In 2004 distinsul domn Boc ne asigura ca acceasta portiune va ramane zona verde........Boc o sa iti creasca nesul mare...mare ..mare!!!!!!!
Inițiativa buna .Bravo primar Boc !
Buna si limba ta ! Bravo !
De aceea ma place ma.ta!