Duminica 22 Decembrie

Clujenii expropriați pentru lărgirea drumului pe Calea Mănăștur și Calea Moților cer mai mulți bani: De 20 de ani stăm blocați


Clujenii expropriați în proiectul de lărgire a drumului pe Calea Mănăștiur și Calea Moților vor mai mulți bani pe proprietăți. Ei spun că de 20 de ani se vorbește despre exproprieri și nu au primit autorizații pentru a vinde sau moderniza proprietățile.

Pentru terenurile expropirate se va achita 1460 de lei pe mp, conform raportului de evaluare și conform grilei notarilor publici, la care s-a aplicat 15% conform prejudiciului cauzat.

În cazul locuințelor, expertul angajat de Primărie a diminuat sumele pentru că imobilele ar fi degradate. Unul dintre proprietari a arătat că nu a avut voie să intervină și să renoveze, pentru că nu a primit autorizație. 

Noi nu suntem împotriva proiectului, dar vrem o despăgubire justă pentru paguba suferită.  Este vorba despre un imobil cu o casă de 144 mp și un teren de 396 de mp și practic dacă aduni sumele atunci la 217 mii de euro, convertit la cursul BNR, dar suma este foarte mică față de valoarea de piață. Cu acești bani nu poți cumpăra ceva echivalent. Eu știu ce spune legea că trebuie să mergeți la expropriere cu grila notarilor, dar noi credem că moral nu este în regulă. Cer să se compenseze persoanele expropriate cu sumele reale. În cazul nostru, la finalul documentației unde apar calculele se vede că valoarea calculată a fost ponderată cu 75%, adică valoarea a fost diminuată cu 25% pentru că are o stare precară și imobilul este construit anterior anului 1977. Practic aici are dreptate raportul de evaluare, dar dat fiind faptul că se vorbește despre acest proiect de 20 de ani noi nu am putut să vindem imobilul pentru că CF a fost blocat și nu poți vinde un imobil știind că există un proiect, pentru că ai prejudicia un client. Nu am putut să cerem și să obținem autorizații de construcției pentru a extinde sau moderniza, iar astfel s-a degradat. propunerea mea este să renunțați la această diminuare cu 25%. O ultimă observație, strada Ilie Măcelaru este încadrată în Grădini Mănăștur, iar zona Moților și strada Mărginașă sunt în zona semicentrală. În plus, noi plătim impozit impozit pe zona fiscală A, astfel că poate ar fi oportun să se evalueze și prețul de evaluare într-o zonă din grilă care are o valoare mai mare”, a spus Zsolt Keresturi, fiul proprietarului imobilului de pe strada Ilie Măcelaru, nr 37.

Iulia Ardeuș, directorul Direcţiei Patrimoniul municipiului şi evidenţa proprietăţii, a explicat că valoarea de despăgubire din rapoartele de evaluare se întocmesc pe baza expertizele întocmite de camerele notarilor publici. Suma de despăgubire se poate modifica, dacă proprietarii aduc documente care să arate că valoarea este mai mare. Toate actele sunt analizate de evaluator, care decide dacă se modifică valoarea.

Am ascultat cu atenție și cu toată echipa din Primărie suntem preocupați ca justiția socială să fie corectă. Noi nu suntem într-o poziție de forță, pentru ca toată lumea îmi spune că putem majora suma de expropriere, dacă prezentați documentele justificative. Vrem să meargă mai departe proiectul de expropriere. Ce ați spus că nu ați putut construi și să extindeți pentru că nu s-a primit autorizație să le trimiteți expertului, iar dacă decizia va fi de rectificare în sus nu am nimic împotrivă”, a precizat și Emil Boc.

Proiectul de expropriere a 54 de imobile pentru lărgirea străzii Calea Moților și a străzii Mărginașă a trecut cu 24 de voturi. Suma ce va fi alocată pentru exproprieri se ridică la 9 milioane de lei. 

Dan Tarcea: Calea Moților trece la patru benzi. La Platinia apare o piațetă de unde se va merge în Grigorescu

Comentarii Facebook