Clujul a pierdut finanțarea de 300 de milioane de euro din PNRR pentru metrou, dar Boc pune pariu cu „haterii”: „Momentul adevărului”


Clujul a pierdut finanțarea de 300 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar Guvernul încearcă acum să identifice alte surse de finanțare pentru a acoperi costurile. În pofida acestei situații, primarul Clujului, Emil Boc, face un nou „pariu” cu alegătorii. 

Edilul spune că dacă vor veni cârtițele în toamnă atunci proiectul se va face, în pofida criticilor din ultima perioadă. 

„Dacă vor veni cârtițele la Cluj, atunci înseamnă că se va construi metroul. Acela va fi momentul adevărului. Al doilea moment al adevărului va fi dacă intră în subteran. Când intră, ele nu mai ies decât când au terminat tunelul. Și atunci puteți pune declarațiile mele, pe de o parte, și puteți pune declarațiile altora, pe de altă parte”, a declarat Emil Boc. 

TBM-urile (tunnel boring machine) ar urma să ajungă la Cluj în luna octombrie.

Emil Boc, cel mai longeviv primar al Clujului, a administrat defectuos proiectul pentru metrou şi a pierdut banii din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că metroul de la Cluj a pierdut finanțarea europeană din PNRR și că a început demersurile pentru a găsi o sursă alternativă de finanțare, una dintre acestea putând fi sumele provenite din certificate verzi, pentru că este transport verde. Pe de altă parte, proiectul metroului costă 2,2 miliarde de euro, iar banii din PNRR nu reprezintă nici 15% din valoarea acestuia.

Termenul pentru realizarea magistralei de metrou este de opt ani, din care unul este pentru etapa de proiectare, iar restul pentru execuţie. Contractul pentru realizarea metroului din Cluj-Napoca a fost semnat în mai 2023 de primarul Emil Boc.

Metroul de la Cluj a fost din start proiectul Primăriei Cluj, iar Ministerul Transporturilor doar a asigurat finanţarea şi un anumit suport tehnic. Banii din PNRR sunt pierduţi pentru că proiectul nu are supervizor, plus că au existat probleme de procedură.

Comentarii Facebook