Clujul are cel mai performant sistem de transport școlar din țară. În plus, toți elevii au lunar 120 de călătorii gratuite


Elevii din clasele 0 - 4 vor beneficia în continuare de transport școlar gratuit, în cele mai înalte condiții de siguranță, și în acest an școlar.

Transportul școlar din Cluj circulă pe 14 trasee

CTP asigură acest serviciu public de transport al micuților elevi clujeni, la timp și în siguranță, cu autobuze dedicate, noi și moderne, care circulă pe 14 trasee. Polițiștii locali însoțesc transportul și dirijează disculația în zonele de oprire.

De asemenea, tot în baza unei politici publice a Primăriei Cluj Napoca, CTP asigură transportul prompt și în siguranță la școli și licee al elevilor din clasele a V-a și a XII-a prin mijloace de transport sigure și dedicate acestora, având inscripția “TRANSPORT ELEVI”.

Aceste mijloace de transport public au plecări după ora 7 dimineața, din toate cartierele către unitățile școlare aflate fie în zona centrală, fie în alte cartiere. Întoarcerea spre casă se face în jurul orei 14:00.

Liniile pe care sunt alocate mijloace de transport destinate exclusiv transportului de elevi (clasele V-XII) sunt următoarele:

linii autobuz: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B;

linii troleibuz: 3, 5, 6, 25;

linii tramvaie: 101,102.

Toți elevii din Cluj beneficiază de 120 de călătorii gratuite pe lună

De asemenea, în baza unei alte politici publice a Municipalității clujene, toți elevii clujeni, de la  clasa pregătitoare, la clasa a XII-a, curs de zi, din învățământul de stat și particular, care au domiciliu pe raza U.A.T. Cluj-Napoca, beneficiază de abonamente gratuite cu un număr de 120 călătorii pe lună.

Elevii orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de abonamente gratuite pe toate liniile, în baza HCL 194/11.05.2010. 

De asemenea, Primăria subvenționează transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fânațelor, respectiv zona Pata Rât către/dinspre unitățile de învățământ din Cluj-Napoca. 

Pentru mai multe informații puteți accesa  site-ul companiei sau aplicația Tranzy, o aplicație de mobilitate urbană.

Persoanele cu dizabilități au la dispoziție două microbuze speciale, iar mijloacele normale au rampă de acces

Clujul este singurul oraș care oferă transport pentru persoanele cu dizabilități

Municipiul Cluj-Napoca este singurul oraș din țară care asigură, prin intermediul CTP, transportul persoanelor nedeplasabile sau cu dizabilități neuro-motorii. Acest transport se efectuează cu microbuze special dotate. Participarea deplina a persoanelor cu dizabilități la viaţa economică și socială este un fapt firesc în comunitatea noastră și un serviciu pe care suntem onorați să-l practicăm pentru a le veni în ajutor și pentru a le asigura accesul neîngrădit la mediul social, economic si cultural, la sănătate și educaţie. 

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. dispune de două microbuze special adaptate pentru transportul persoanelor cu handicap locomotor grav si a însoţitorilor acestora. Microbuzele sunt dotate cu o rampă acţionată electric, cu ajutorul căreia persoanele aflate în carucioare pot fi urcate și coborâte din autovehicul.

Programele de transport si traseele sunt stabilite la început de an școlar de Direcţia de Asistență Socială și Medicală în colaborare cu CTP Cluj-Napoca SA, pe baza cererilor formulate de asociaţiile, fundaţiile si ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Este de menționat faptul ca toate mijloacele de transport din flota C.T.P. Cluj-Napoca S.A. sunt configurate spre a facilita accesul persoanelor cu dizabilități neuromotorii în salon.

De remarcat mai este și că toate autobuzele, tramvaiele, troleibuzele si autobuzele electrice sunt cu podea joasa si  dotate cu rampa de acces pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilitati. În salon există, de asemenea, un loc special amenajat pentru fotolii rulante și pentru landourile pentru copii. Pentru urcarea in mijlocul de transport, persoanele care se deplasează in fotoliu rulant trebuie sa anunte conducatorul auto prin apăsarea unui buton din exteriorul mijlocului de transport in dreptul căruia exista o pictograma standard pentru ”fotoliu rulant”. În urma actionarii acestui buton,  conducătorul auto se va asigura de faptul ca persoana care se deplasează in fotoliu rulant sa fie în siguranță în momentul urcarii în mijlocul de transport, de asemenea si in momentul coborârii.

Autobuzele sunt dotate cu LED-uri pentru persoanele cu deficiențe de auz

În acest sens, pentru informarea persoanelor cu deficiențe de auz, majoritatea mijloacelor de transport utilizează afisaje de traseu exterioare cu LED-uri (fata, spate și lateral), indicator vizual interior de stații cu LED-uri, dar si monitoare tip LCD extra wide pentru vizualizarea întregului traseu, a tuturor stațiilor si a poziției curente a mijlocului de transport pe traseu. 

Pentru a veni in sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, care se afla în interiorul salonului, exista un anunț vocal în salon care prezinta urmatoarea statie. Persoanele care doresc sa se deplaseze către o anumită direcție si se afla in stație, se pot ghida după anuntul vocal exterior a numărului de linie si a direcției de deplasare, de ex. ”A sosit linia...se deplaseaza catre....”

Primaria Cluj-Napoca și CTP sprijina accesibilitatea persoanelor cu dizabilități la viața socială, iar asigurarea accesului la mijloace de transport este parte integrantă din asigurarea accesului la spațiul public și la mobilitate spațială. 

Comentarii Facebook