Duminica 22 Decembrie

Clujul are VIZIUNE? CJ cere UE să permită forului local să preia construirea Spitalului Regional de Urgență Florești

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, solicită Europei să permită autorităților locale să construiască Spitalul Regional de Urgență Florești.

 

Cererea a transmisă Comisiei Europene – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Această solicitare este o continuare firească a demersurilor pe care le-am întreprins în mod constant, atât în primul și în actualul mandat la conducerea Consiliului Județean, cât și în calitate de senator de Cluj, pentru construcția acestui obiectiv medical de o importanță strategică. Consider că expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură precum și  capacitatea noastră financiară și instituțională au fost deja dovedite de fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat în actuala perioadă de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaționale și de sănătate”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

Potrivit solicitării adresate doamnei comisar Corina Crețu și conducerii Autorității de Management pentru POR din cadrul MDRAP, președintele Consiliului Județean Cluj solicită acestor instituții să agreeze și să propună modificarea Programului Operațional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca și aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse. 

 

O asemenea modificare este necesară întrucât, potrivit POR 2014 – 2020, se prevede în mod expres ca activitățile privind spitalele regionale de urgență să aibă ca beneficiar Ministerul Sănătății, cel ale cărui demersuri au înregistrat, până în prezent, progrese minime. Realizată în regim de urgență, inițiativa va permite Consiliului Județean Cluj să demareze toate procedurile de realizare a acestui proiect prioritar, absorbind fondurile europene alocate în prezenta perioadă de programare.

 

În prezent, în județul Cluj funcțiile unui spital regional unic sunt îndeplinite de cinci spitale, cu o structură de 45 de clădiri separate şi care au, în total, 3.100 de paturi. În plus, în ultimii 2 ani, adresabilitatea serviciilor de urgență a crescut la nivelul județului de cel puțin 3 ori datorită pacienților care provin din județele limitrofe.

 

Inițiativa este lăudabilă, dar Consiliul Județean și-a demonstrat în repetate rânduri limitele în implementarea unor proiecte europene.

 

Drumul Ic - Ponor, plătit din fonduri europene, a fost dat de PDL (n.red. între timp tot partidul a fuzionat cu PNL) unei firme de partid deținute de un consilier local din Turda, iar proiectul a fost terminat după aproape 8 ani.

 

Centrul Ecologic de Deșeuri de la Pata Rât, alt proiect european, început în 2012 nu este terminat nici acum. CJ Cluj a plătit deja pentru situaţia creată şi a dat înapoi fonduri europene în valoare de 20 de milioane de euro pentru lipsă de management, pentru neconformități. Nici asztăzi depozitul de la Pata Rât nu este funcțional. 

 

Acestea sunt doar câteva proiecte eșuate. Spitalul Regional de Urgență Florești ar fi un proiect estimat la 500 de milioane de euro, de zeci de ori mai mare decât cele menționate mai sus, iar implementarea ar fi mult mai grea.

 

Pe de altă parte, Guvernul PSD a anunțat deja că amână pentru anul 2021 demararea discuțiilor despre noile spitale.

Comentarii Facebook