Clujul bate pasul pe loc la investiții din cauza lipsei infrastructurii: „Voi fi un ghimpe în coaste să se miște mai repede”-interviu Viorel Băltărețu, USR


Viorel Băltărețu: Vreau un Cluj cu infrastructură modernă și afaceri sprijinite. Pentru asta voi fi un „ghimpe în coastele lor să se miște mai repede”

Viorel Băltărețu, unul dintre cei mai activi parlamentari ai Clujului, se pregătește să candideze pentru un nou mandat la Camera Deputaților din partea USR Cluj, hotărât să continue proiectele care au marcat primul său mandat. Cu o viziune asupra dezvoltării economice și a unei administrații care să pună cetățeanul pe primul loc, Băltărețu dezvăluie planurile sale pentru Cluj și ce soluții propune pentru principalele provocări ale județului. De la inițiative legislative pentru antreprenori și digitalizare la proiecte esențiale de infrastructură, deputatul are o strategie clară pentru a aduce schimbări reale în viața clujenilor.
Știri de Cluj: Sunteți la finalul unui mandat de 4 ani. Ce ați reușit să realizați în acest mandat?

Viorel Băltărețu: În primul mandat de deputat, am fost unul dintre cei mai activi parlamentari de Cluj. Am lucrat la legi pentru crearea de locuri de muncă prin susținerea dezvoltării companiilor private, respect pentru antreprenori (compensarea concediilor medicale plătite de angajatori cu taxele plătite în baza Declarației 112) și digitalizarea interacțiunilor cu autoritățile (plata taxelor, înființarea unei firme). Am stat pe capul autorităților leneșe pentru accelerarea construcției de infrastructură în județul Cluj și Nordul Transilvaniei. Am monitorizat evoluția proiectelor, am propus soluții pentru optimizarea lor, am deblocat problemele birocratice pentru podul din Turda, Dx A3 Tureni, centura metropolitană, pasajul de la Tăietura Turcului.


baltaretu 4.jpg

Proiecte importante nerealizate

Știri de Cluj: Ce nu ați reușit și ați fi vrut să realizați în acest mandat?

Viorel Băltărețu: În primul rând, aș fi vrut să îi conving pe cei care conduc municipiul și județul să accelereze proiectele mari de infrastructură, aflate în întârziere, unele de zeci de ani, cum e și atât de necesara centură metropolitană a municipiului. Lipsa infrastructurii moderne e cauza principală pentru blocajele în trafic din orașele județului, mai ales Cluj-Napoca și zona metropolitană. Dar e și motivul pentru care Clujul bate pasul pe loc în atragerea unor investiții în județ care să creeze locuri de muncă bine plătite aproape de casă, nu doar în municipiu.

Știri de Cluj: Care sunt dificultățile pe care le-ați întâmpinat ca parlamentar și cum vă veți schimba abordarea în următorul mandat pentru a depăși aceste obstacole?

Viorel Băltărețu: În mare majoritate a mandatului, am fost parlamentar din opoziție. Am reușit, totuși, să colaborez cu reprezentanții puterii, indiferent că a fost vorba de susținerea legilor mele sau de proiectele de infrastructură. Din păcate, singurul instrument pe care îl am la dispoziție e perseverența mea. Voi continua să mă țin de capul lor. Un ghimpe în coaste îi va obliga să se miște mai repede.

Planuri pentru Cluj: „Voi continua să lupt pentru trei lucruri esențiale”

Știri de Cluj: Ce obiective vă propuneți în următorul mandat care ar putea crește calitatea vieții clujenilor?

Viorel Băltărețu: Voi continua să lupt pentru trei lucruri esențiale pentru clujeni și români, în general:

  • Bunăstare: pentru angajați, locuri de muncă bine plătite, iar pentru cei care au o afacere, tratament echitabil și cu respect din partea Statului. Ca în primul mandat, am proiecte de legi pentru susținerea antreprenoriatului și sunt în contact permanent cu antreprenorii și angajații din mediul privat.
  • Infrastructură: nu putem avea un mediu privat care să ofere locuri de muncă bine plătite fără infrastructură. Românii au dreptul să își petreacă timpul cu cei dragi, nu în trafic sau pe șosele cârpite, care le pun viața în pericol. Mă lupt în continuare pentru autostrăzi în centrul și nordul Transilvaniei, cu accent pe județul Cluj, rămas în urmă la acest capitol.
  • Respect în relația cu Statul, prin digitalizare și transparență: De la certificatul de naștere, la plata taxelor și impozitelor, la înființarea unei firme sau la vot, fiecare interacțiune cu autoritățile statului trebuie simplificată pentru a face viața oamenilor mai bună.

    „În 4 ani de mandat nu m-am întânit cu niciun parlamentar clujean în vreo localitate sau pe vreun șantier”

    baltaretu 2.jpg

    Știri de Cluj: În urma rezultatului de la alegerile pentru Primărie vi s-a cerut să faceți un pas în spate, pe modelul lui Cătălin Drulă, pentru a promova alți colegi care poate ar obține un rezultat mai bun. De ce ați decis totuși să acceptați un loc pe listele USR?

    Viorel Băltărețu: Nu mi-a cerut nimeni, formal sau informal, să fac un pas în spate. Sunt la fel de activ ca până acum și voi continua să fiu. Nu sunt parlamentarul tipic; eu chiar îmi iau în serios fișa postului și sunt prezent peste tot în județ. Vă spun sincer, nu m-am întâlnit cu niciun parlamentar clujean în vreo localitate sau pe vreun șantier din județ în toți acești patru ani. Candidatura mea la primărie a fost un demers politic necesar în contextul în care partidul nu a avut un alt candidat cu notorietate; am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a aduce valoare partidului în campanie, într-o cursă cu contracandidați susținuți de mașinării politice și tehnologice de anvergură. Nu am făcut decât să țin sus steagul USR la Cluj și să trecem prin acest exercițiu cu demnitate.

    Știri de Cluj: USR Cluj este divizat în acest moment. Există mai multe voci care susțin că actuala conducere nu-i mai reprezintă. Ce credeți că ar trebui făcut pentru a reînsufleți organizația?

    Viorel Băltărețu: E una din caracterisiticile USR, în general, deci inclusiv a USR Cluj, să permită abordări diferite în cadrul partidului; noi credem în democrație. Pot să vă confirm, însă, că viziunea e una comună: dezvoltarea locală sustenabilă pentru clujeni, prin măsuri de centru - dreapta și respectarea valorilor democratice. Mai este loc, însă, să ne maturizăm ca organizație politică și să înțelegem că doar uniți putem să învingem.

    baltaretu 3.jpg

    Schimbările aduse de noua conducere a USR

    Știri de Cluj: Ce s-a schimbat în abordarea USR de la venirea doamnei Lasconi și alegerea noii conduceri?
    Viorel Băltărețu: Elena Lasconi aduce o abordare mai empatică în relația cu cetățenii.

    Știri de Cluj: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care USR le are în vedere la nivel național?

    Viorel Băltărețu:

    1. Un sistem de sănătate performant: descentralizat, în care pacientul să aibă posibilitatea să aleagă, cu personal calificat disponibil în toate județele.
    2. Educație de calitate: printr-o școală care aparține comunității, desființarea inspectoratelor școlare dominate de politic, un curriculum suficient și captivant, dar și prevenirea abandonului școlar.
    3. Anticorupție și reformă juridică: prin reducerea birocrației și asigurarea eficienței proceselor.

    Aș adăuga și un al patrulea punct, deosebit de important, mai ales în perspectiva economică a următorilor ani: reducerea taxelor pe muncă și venituri, care este absolut posibilă dacă reducem cheltuielile nesimțite ale Statului.

    Strategia USR pentru a ieși din opoziție: Alianță cu partidele de dreapta

    Știri de Cluj: Cum credeți că poate USR să iasă din veșnica opoziție în care se află?

    Viorel Băltărețu: Printr-o alianță reală, asumată de către toți membrii cu partidele de dreapta. Doar așa vom putea aduce o schimbare reală pentru români.

    Știri de Cluj: USR a fost concentrat mult timp pe rețelele sociale și destul de puțin în mass media tradițională. În ultimul an, strategia pare să se fi schimbat, cu mult mai multe apariții la TV și în online. Credeți că această abordare poate aduce mesajele partidului și la români care până acum nu le-au auzit?

    Viorel Băltărețu: Bineînțeles că ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți români. Prezența noastră redusă din media tradițională nu a fost opțiunea noastră, ci efectul indezirabilității noastre în marile televiziuni care, cum știm, sunt controlate de actuala putere. USR nu este agreat în studiouri pentru că avem alte valori: credem în necesitatea independenței media.

    Parteneriatul cu PNL și viitoarele colaborări: „PNL s-a pesedizat”

    Știri de Cluj: Considerați că PNL poate fi un partener real pentru USR în viitoarea guvernare, sau cearta lor cu PSD va dura doar până la alegeri, după care vor forma din nou o coaliție?
    Viorel Băltărețu: Mi-aș dori acest lucru, dar, la cum arată azi PNL, din păcate, nu găsesc elemente convingătoare să pot spera într-o reformare a actualei conduceri PNL, care s-a pesedizat.

    Știri de Cluj: Aveți colaborări în Parlament cu politicieni din alte partide de la putere sau din opoziție? Cu ce parlamentari din afara USR ați reușit să colaborați cel mai bine?

    Viorel Băltărețu: Am reușit în acești patru ani să colaborez cu alte partide, atât în proiectele legislative, cât și în dezbaterile economice pe care le-am organizat. În toate partidele există oameni de bună credință și competenți, capabili să discearnă inițiativele bune de cele care promovează interese de grup sau transpartinice. USR și-a găsit mereu susținători în celelalte partide parlamentare, în special în segmentul de dreapta, dar am colaborări bune și cu membri PSD.

    Viitorul economic al României: Cu un guvern de stânga, lucrurile vor scăpa de sub control

    Știri de Cluj: Ca om de afaceri, cum estimați că va evolua economia României, ținând cont de faptul că suntem tot mai îndatorați, cu un deficit tot mai mare și avem de plătit tot mai multe dobânzi?
    Viorel Băltărețu: Economia României depinde foarte mult de rezultatul acestor alegeri. Cu un guvern de stânga, cifrele macroeconomice vor scăpa de sub control, așa cum se întâmplă deja: deficitele au explodat, la fel și taxele, în timp ce creșterea economică a încetinit.
    Cu o viziune de dreapta, am încredere că vom putea stopa avalanșa de probleme macroeconomice și creșterile de taxe. Cu USR la guvernare, vom încerca să corectăm deficitele, în principal prin scăderea cheltuielilor statului și folosirea mult mai eficientă a banilor pentru a susține creșterea economică și mediul privat, cel care produce cu adevărat plusvaloarea. Rămâne de văzut ce vor alege românii anul acesta.

    Sper că sunt suficient de cerebrali ca să înțeleagă în ce situație de cotitură ne aflăm la alegerile din această toamnă!

    Băltărețu încheie subliniind că își dorește un nou mandat pentru a transforma Clujul într-un model de dezvoltare durabilă, iar obiectivul său principal rămâne îmbunătățirea vieții clujenilor prin măsuri legislative și un efort constant de a accelera proiectele mari de infrastructură.

    Comentarii Facebook