Vineri 22 Noiembrie

Clujul e în pragul unei noi crize a gunoaielor. Boc aruncă vina la ADI și Tișe: Nu generați o nouă criză a gunoaielor!


Clujul este în pragul unei noi crize a gunoaielor, după ce RADP a notificat primăriile și operatorii de salubritate că prețul tonei de gunoi primit în rampa temporară a crescut cu 200 de lei. S-a ajuns, peste noapte, la 455 de lei plus TVA pe tona de deșeuri primită în rampa temporară a RADP Cluj, de la Pata Rât.

Clujul are acum două rampe, una a RADP Cluj, care are caracter temporar și care va trebui să fie închisă și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care este tot în zona fostei rampe de la Pata Rât, care a fost închisă și acoperită cu iarbă.

Gunoaiele sunt duse acum pe rampa de la RADP pentru a fi sortate, iar de acolo deșeurile neutilizabile ajung la CMID. Adminstrarea CMID a fost cedată, printr-o licitație organizată de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj (ADI), firmei Supercom, care acum percepe o taxă mai mare de primire a gunoaielor, ceea ce a stârnit noile probleme.

Emil Boc: Sper ca Consiliul Județean Cluj și ADI să nu declanșeze o nouă criză a gunoaielor

RADP s-a implicat, în condițiile în care Consiliul Județean (CJ) Cluj și cei care făceau CMID -ul erau într-un impas major. RADP s-a implicat ca să ajute să se finalizeze acel CMID. Poate nu era gata nici azi CMID -ul, dacă nu se implica RADP!

Acum, CJ Cluj, prin ADI, a adjudecat licitația privind operatorul CMID. Până la adjudecare, CMID-ul era operat tot de RADP. Când s-a deschis operarea de către Supercom a apărut o altă taxă. Nu mai știu dacă taxa a fost impusă prin hotărâre de CJ Cluj sau prin licitație, dar operatorul nou percepe o taxă cu 100 - 200 de lei mai mare decât cea percepută de RADP. 

Acum RADP spune așa: ”Voi îmi aduceți gunoaiele mie, iar eu, când mă duc să predau mai departe la CMID ce am de predat, nu mai plătesc la taxa pe care o plăteam când eram eu, ci cel care primește cere acum cu 100 - 200 de lei mai mult. Cine plătește această diferență? Asta întreabă RADP Cluj. Eu am vrut să vă ajut să terminați CMID -ul și acum mă puneți să plătesc diferența de taxă, pe care ați impus-o la operator (Superom), dar pe mine nu mă ajutați”.

Consiliul Județean Cluj și ADI trebuie să găsească soluția bună. Eu am dat mesajul general: ”Nu generați o nouă criză a gunoaielor. Stați la masă că de aia sunteți oameni ai statului român, să găsiți soluții și nu să creați o criză a gunoaielor! Sunt convins că vor găsi soluții. 

Aceasta este problema: Supercom percepe o taxă pentru depozitarea la CMID a gunoaielor cu 100 - 200 de lei în plus, față de ceea ce percepea RADP la rampa proprie, de la Pata Rât. Supercom cere RADP acum bani în plus pentru a duce gunoaiele de pe rampa temporară la rampa Consiliului Județean Cluj (CMID)”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

CMID -ul a fost construit cu întârziere de Consiliul Județean, iar Clujului numai avea unde depozita deșeurile din Cluj-Napoca. Boc a scornit atunci ideea amenajării unei rampe în zona Pata Rât, de către RADP, regie subordonată Primăriei Cluj-Napoca. Fără rampa de la RADP Cluj, Clujul nu ar mai fi avut unde să ducă gunoaiele, pentru că CMID -ul nu era finalizat.  

Boc: Colectarea gunoaielor se va face la nivel de județ. Nu mai e treaba Primăriei Cluj-Napoca nici în oraș

Întrebat care a soluția, pentru că cetățeanul va plăti în plus, Emil Boc a spus că ”problema nu mai este în curtea Primăriei Cluj-Napoca, ci la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj (ADI), care a făcut licitația și pentru operatorul de la CMID și face licitația și pentru operatorul care strânge gunoaie și din Cluj-Napoca și din județ. Când se termină licitația, acest serviciu nu va mai fi sub autoritatea Primăriei Cluj-Napoca. Noi am predat la județ toată această competență. ADI va comunica prețurile. 

Problema vine de la taxa de 200 de lei mai mult percepută de Supercom”, a mai spus Emil Boc. 

Comentarii Facebook