Clujul, primul oraș din țară în care cetățenii decid cum se cheltuie o parte din impozitele plătite. Cum se face acest lucru
Primarul Emil Boc a anunțat că la Cluj-napoca se va implementa, în premieră în România, bugetarea participativă cu ajutorul tehnologiei online, astfel încât clujenii să poată decide cum vor fi cheltuiți o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite și taxe locale.
”Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va aplica bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă. Ce înseamnă asta?
Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodărești/deșeuri; spații publice; clădiri publice și modernizarea de şcoli ș.a.m.d. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include și componenta tehnologică - o aplicație inteligentă pentru telefoane mobile și calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte și pentru a evalua proiectele trimise de cetățeni”, a anunțat Emil Boc.
Astfel, fiecare proiect propus de cetățeni, potrivit domeniilor menționate, va trebui să se încadreze într-o limită care urmează să fie stabilită, între 50.000 și 80.000 de euro, iar primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetatean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu.
Clujenii pot să își facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale orașului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate și supuse din nou unei campanii publice de mediatizare și informare, pentru al doilea vot.
În această etapă finală, toți cetățenii înscriși pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
4 Comentarii
Maruntis.
Noi vrem proiecte mari nu maruntis.
Cred ca 90% ar vota pentru o circulatie mai buna, mai ales la orele de varf si parcari suficiente.
si restul impozitelor cu care tinem in spate moldovenii,sudistii ....???
FREE TRANSYLVANIA !!!
De cand am astepytata asta, inca un festival la Cluj si inca ne intreaba! Normal iubite primar, va votam ca atatea faceti, da, suntem deacord!