Vineri 22 Noiembrie

Clujul va avea troleibuze ecologice si statii RATUC iluminate cu panouri solare


Primaria Cluj-Napoca intentioneaza sa insteasca banii oferiti de Elvetia pentru a achizitiona troleibuze ecologice si pentru a moderniza statiile de autobuz din oras si dotarea lor cu panouri solare.

Municipalitatea si-a depus candidatura in luna septembrie 2011 in programul de imbunatatire a mediului inconjurator, finantat in proportie de 85% de Elvetia, si care are valoarea de 37 de milioane de franci elvetieni. Procentul de co-finantare a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca este de 15 la suta.

Fondurile vor fi directionate catre investitii in reabilitarea termica a unor cladiri din patrimoniul municipiului, scoli si gradinite, dar si pentru instalarea unor panouri solare in centralele termice ale Regei Autonome de Termoficare.

In plus, din acest bani mai pot fi reabilitate statiile de transport in comun si dotarea lor cu instalatii de iluminat bazate pe panouri solare si pentru achizitionarea unor troleibuze ecologice.

Primarul Radu Moisin a semnat, luni, 12 martie, acordul privind asistenta financiara acordata municipalitatii in proiectul cu finantare nerambursabila de la Guvernul elvetian.

Alaturi de municipiile Arad, Suceava si Brasov, care au mai fost selectate in acest program, Cluj-Napoca va putea accesa o parte din cele circa 37 de milioane de franci elvetieni disponibili in proiect.

Clujului ii va reveni suma de 9 milioane de franci elvetieni, adica 7,4 milioane de euro.

Finantarile accesibile prin Programul de cooperare romano-elvetian vor fi directionate catre investitii in reabilitarea termica unor cladiri din patrimoniul municipiului, in principal scoli si gradinite, pentru instalarea unor panouri solare pentru centralele termice ale RAT, pentru reabilitarea unor de statii de transport in comun si dotarea lor cu instalatii de iluminat bazate pe panouri solare si pentru achizitionarea de mijloace de transport ecologice (troleibuze). Suma nerambursabila care poate fi atrasa este de maxim 85% din valoarea totala eligibila a unui proiect.

"Sper ca municipiul Cluj-Napoca sa atraga prin proiectele propuse cea mai mare cota din finantarea la dispozitia celor patru municipii si ma bucur ca am reusit sa accesam si aceste finantari alternative, care ne pot asigura un ritm mai rapid de implementare a investitiilor necesare in Cluj-Napoca, avand in vedere ca am atins plafonul maxim disponibil prin Programul Operational Regional", a declarat primarul Radu Moisin.

Comentarii Facebook