CNAS: De la 1 ianuarie reţetele se vor prescrie electronic
Reţeta electronică va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nominalizând, vineri, comisia care va supraveghea derularea programului, aceasta fiind condusă de medicul şef al CNAS, Marius Filip.
Din Comisia de Supraveghere şi Suport a Prescripţiei Electronice fac parte Adrian Cazachevici, consilier la Direcţia Sisteme Informatice, Lucian Medves, director la Direcţia Sisteme Informatice, şi Anca Alexandrescu, consilier la Direcţia Control Monitorizare.
"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează atât publicul, cât şi furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale că, de la 1 ianuarie 2013, prescripţia electronică (PE) va fi utilizată în exclusivitate, atât în format online, cât şi offline la cabinet şi offline la domiciliu'', a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Marius Filip.
Filip a precizat că orice înscris pe formularele cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formulare autocopiante), va fi eliberat doar dacă are data prescrierii până în 31 decembrie inclusiv., în caz contrar, acesta neputând fi validat la plată în farmacii.
Potrivit legislaţiei, toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.
CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care vor asigura permanenţa pentru suport vor fi afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.
Potrivit lui Filip, termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013, dar acest lucru nu afectează utilizarea în exclusivitate a PE, online sau offline, de la 1 ianuarie 2013.
În perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii, în special spitalele şi medicii de familie, trebuie să preia în sistem propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de PE (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, cum ar fi o pană de curent sau lipsa conexiunii la internet.
În cazul în care nu există conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu.
Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice.
În 27 decembrie 2012, la ora 18.00, în sistem erau 6.373.735 de reţete prescrise şi validate, dintre care 6.269.760 online, 100.889 offline la cabinet şi 3.086 offline la domiciliu, potrivit realitatea.net.
0 Comentarii