Coaliția a ales datele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Românii vor vota în 3 weekenduri consecutive


Românii vor ieși la vot trei weekenduri consecutive, după ce coaliția PSD-PNL a stabilit datele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, care vor fi intercalate. 

În urma ședinței coaliției de guvernare, din această dimineață, PSD și PNL au stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Comunicatul comun de presă, emis de PSD și PNL:

“Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează:

  • primul tur în data de 24 noiembrie
  • al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”.

Astfel că pe data de 24 noiembrie va avea loc primul tur al prezidențialelor, urmat de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie, iar pe 8 decembrie, al doilea tur al prezidențialelor.

Conform Constituției, alegerile prezidențiale trebuie organizate într-un interval de timp care să permită președintelui nou ales să-și preia mandatul până la expirarea mandatului președintelui încă în funcție. Klaus Iohannis a depus jurământul pe 21 decembrie 2019, astfel că mandatul său expiră în aceeași zi din 2024.

La începutul săptămânii, prim-ministrul Marcel Ciolacu a organizat, la Palatul Victoria, consultări cu partidele politice, inclusiv cele din afara parlamentului, în vederea stabilirii calendarului electoral, potrivit biziday.


Comentarii Facebook