Duminica 22 Decembrie

Consilier USR. 77 de copaci plantați pe malul Someșului sunt deja uscați


Primarul Emil Boc se lăuda cu zecile de copaci plantați pe malul Someșului, în procesul de refacere a zonei, dar consilierii USR au numărat arborii și 77 sunt uscați deja.

Într-o interpelare adresată Primăriei, consilierii USR Cluj Napoca prin Alexandra Oană, lidera grupului, subliniază importanța vitală a spațiilor verzi din oraș și atrag atenția asupra deficiențelor de amenajare urbană din proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului”.

Consilierii USR au preluat sesizările din societatea civilă și de la cetățeni și le-au documentat în teren pentru a duce, oficial, problema în atenția Primăriei.

În interpelarea sa, Alexandra Oană menționează numeroase probleme: deficiențele în structura de susținere pentru alei, lipsa scurgerilor adecvate care favorizează degradarea structurilor de lemn.

Inclusiv mulciul folosit ca suprafață pentru locul de joacă conține un procent semnificativ de fragmente de lemn cu dimensiuni mai mari decât cele specificate în caietul de sarcini, care pot răni copii. Acesta cuprinde fragmente de lemn care ajung la 35 de cm.

De asemenea USR Cluj Napoca atrage atenția că 77 de arbori din cadrul tronsonului situat între podul Garibaldi și podul nou construit sunt deja uscați și necesită înlocuire și că pământul și pietrișul din jurul copacilor nu este curățat de impurități iar o bună parte din arbori nu au fost plantați, contrar specificațiile Caietului de sarcini.

Vreau să expun și poziția de principiu a USR Cluj-Napoca față de amenajările urbane din Cluj-Napoca în raport cu spațiile verzi. Cerem Primăriei că toate proiectele să respecte recomandarea Congresului Internațional al Arhitecților de la Copenhaga potrivit căreia nicio dezvoltare urbană nouă nu trebuie să distrugă spațiile verzi existente. Această recomandare se bazează pe realitatea că doar arborii maturi ne protejează de noxe, de praf, de zgomot și de fenomenele extreme. Arborii noi au nevoie, în funcție de specie, de până la 30 de ani, pentru a fi eficienți", a declarat Alexandra Oană, liderul grupului consilierilor USR de la Cluj Napoca (foto).

unnamed.jpg

USR Cluj Napoca solicită Primăriei să îndrepte aceste erori înainte de recepția finală a proiectului și insistă ca toate aceste corecții să fie realizate pe cheltuiala executantului. Există precedente pentru alte proiecte modificate ulterior etapei de urbanism prin dispoziții de șantier, de exemplu mutarea podului peste Someș, în dreptul parcului Rozelor, mai aproape de vechiul podul pietonal. "Așa că nu există niciun motiv pentru care modificările actuale nu pot fi agreate de executant și administrație", spune Alexandra Oană.

Chiar dacă betoanele vor rămâne acolo, măcar ce se poate să mai fie salvat.


Comentarii Facebook