Consiliul Judetean Cluj, acuzat de firma Rosal ca nu elibereaza un aviz pentru realizarea unei statii de sortare a deseurilor
Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Cluj este acuzata de reprezentatii Rosal Grup ca refuza sa elibereze un aviz pentru realizarea unei statii de sortare a deseurilor menajere. Proiectul similar al CJ Cluj este aproape blocat.
Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu, a declarat ca pentru a construi aceasta statie de sortare a deseurilor menajere este necesar si acordul Consiliului Judetean Cluj.
"In prima faza, am cerut acordul Agentiei de Protectie a Mediului Cluj, care ne-a cerut acest aviz din partea Consiliului Judetean Cluj, autoritatea care reglementeaza acest domeniu la nivel judetean, dar am fost refuzati. Cu acest raspuns nu putem merge la Agentia de Protectie a Mediului pentru ca nu vom primi niciodata autorizatia necesara", a spus Sergiu Hosu.
In raspunsul trimis companiei Rosal, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a precizat ca "la nivelul judetului Cluj se afla in derulare proiectul 'Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Cluj', prevazut a se finanta din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Proiectul va deservi intreg judetul si presupune realizarea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor (care va cuprinde o Zona de Depozitare, o Statie de Tratare Mecano-Biologica si o Statie de Sortare) a a trei Statii de Transfer. Proiectul susmentionat a fost dimensionat luand in calcul toate deseurile menajere si asimilabile din industrie si comert gestionate la nivelul judetului".
Tise a mai precizat ca nu poate aviza realizarea unei statii proprii a Rosal, pentru ca urmeaza sa fie construita una in cadrul Centrului de Management Integrat al Deseurilor. "Deseurile colectate de pe raza dumneavoastra de activitate vor fi obligatoriu procesate in cadrul Centrului de Management Integrat al Deseurilor Cluj", a mai spus Alin Tise in raspunsul trimis Rosal Cluj in octombrie 2010.
In acel moment, insa, Consiliul Judetean Cluj nu demarase licitatia pentru construirea acestui Centru, care a fost adjudecata abia cinci luni mai tarziu de societatea Hidroconstructia.
Alin Tise a declarat in 15 februarie ca rampele de gunoi din judet vor fi inchise pana la finele anului. "Suntem in licitatie si pentru dirigentia de santier si asistenta tehnica la acest proiect. In interval de o luna vom demara licitatia de inchidere a rampelor: Pata Rat, Gherla, Huedin, Mihai Vitezu si tot ceea ce detine judetul ca si rampe care nu sunt ecologice", a precizat Alin Tise.
Cateva zile mai tarziu, insa, planul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cluj a fost dat peste cap, deoarece licitatia a fost contestata de firmele Confort SA Timisoara, lider de asociere, si SC Copisa SA. Oficialii CJ Cluj asteapta acum solutionarea contestatiilor din partea Comisiei Nationale de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) pentru a putea merge mai departe cu acest proiect.
In paralel, CJ Cluj organizeaza o serie de licitatii pentru cumpararea utilajelor care vor lucra in viitorul Centrul de Management Integrat al Deseurilor Cluj. In realitate, viitoarea "fabrica de gunoi" a judetului ar putea fi functionala abia peste 12 luni, iar valoarea investitiei va fi de 76.453.255 de euro.
Reprezentantii Rosal Cluj sustin ca nu pot astepta inca un an pentru a putea face trierea deseurilor, deoarece, conform contractului cu administratia locala, au amplasat deja in cartiere punctele de colectare selectiva.
"Eu sunt obligat sa sortez prin contractul pe care il am cu Primaria, dar mi se pare absurd sa nu fiu lasat sa amenajez o astfel de statie de sortare, pentru ca fara un astfel de loc nu am cum sa inschid procesul de colectare. Vom amplasa statia pe terenul Rosal din Baciu si ii vom da un alt nume", a mai spus Sergiu Hosu.
Reprezentantii Rosal sunt pregatiti sa amenajeze un astfel de punct in Baciu si sa ii dea o alta denumire pentru a putea sa isi respecte contractul cu administratia locala.
Citeste si...
0 Comentarii