Vineri 22 Noiembrie

Corina Creţu: 150 de mil. euro așteaptă de un an la Bruxelles pentru 3 NOI spitale regionale. Dâncu: Nu e consens pe plan local

 

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat că la Bruxelles sunt 150 de milioane de euro care așteaptă de un an să fie folosite pentru construcția de spitale regionale în România: la Cluj, Iași și Craiova.

 

A fost o luptă continuă să convingem Comisia Europeană să aloce aceşti bani pentru trei noi spitale regionale, iar la aprope un an de zile - în iunie 2015 am semnat POR, unde s-au prevăzut aceste spitale. Din păcate, nu există până la această oră nici amplasamentul unde vor fi amplasate aceste spitale”, a spus Corina Creţu la o conferinţă despre impactul POR 2007 - 2013.

 

Domeniul sănătăţii mă preocupă în mod special. Pentru următorii ani, 280 de investiţii sunt prevăzute pentru a fi făcute pentru unităţi sanitare şi ambulatorii de specialitate în sate şi oraşe pentru 35 de unităţi de urgenţă în cadrul spitalelor judeţene şi pentru trei noi spitale regionale (...) Sunt foarte tristă să văd acum, în anul 2016 că nici măcar amplasamentele acestor trei spitale regionale nu a fost definitivat", a mai spus Creţu.

 

Vicepremierul Vasile Dîncu a replicat că nu există consens pe plan local pentru a fi realizate aceste spitale, deoarece nu sunt amplasamente. 

 

Ca beneficiar, o să terminăm acest dosar al spitalelor regionale. (...) Am început deja negocierile legate de locaţie, locaţiile sunt. N-a existat un consens pe plan local, din păcate, şi ani de zile politicienii locali s-au ciondănit câteodată în unele locuri pentru a pune o locaţie sau alta, dar acum în principiu eu ştiu că cele trei locaţii sunt deja stabilite. Mai trebuie foarte puţin, ne lipseşte această hartă a nevoilor medicale”, a explicat Vasile Dîncu la Palatul Parlamentului.

 

Avem o echipă care se ocupă de problema spitalelor regionale, deja avem o echipă care lucrează la harta nevoilor pentru servicii medicale pentru cele trei locaţii. Cred că asta se va termina până în luna iunie cel târziu. Celelalte elemente care ţin de greutatea de a implementa şi care erau legate de unitatea de implementare de la Ministerul Sănătăţii, care nu putea să funcţioneze cu doi oameni, au fost transferate spre Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale", a mai spus Dîncu.

 

Fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat joi că vina este tot a autorităţilor locale, care ”încă nu s-au hotărât pe ce amplasament să fie fie ridicate aceste obiective”.

 

Cert este că cineva este prost informat. La Cluj, cel puțin, amplasamentul pentru construirea spitalului regional de urgență, în Florești, este predat de câțiva ani și până acum nu s-a făcut nimic. 

Comentarii Facebook