Vineri 22 Noiembrie

Corina Crețu aprobă un ajutor financiar de 8 milioane EUR pentru regiunile României afectate de inundații


Ajutorul financiar vine în contextul în care Regiunea de Nord-Est a României a suferit daune semnificative ale infrastructurii, terenurilor agricole și locuințelor ca urmare a precipitațiilor abundente din august 2018. 

Un dezastru poate lovi în orice moment. Nu putem preveni întotdeauna acest lucru, însă putem reduce daunele și, cel mai important, putem contribui la protejarea cetățenilor noștri. Îmi doresc ca acest sprijin de 8,2 milioane de euro din Fondul de solidaritate să ajute la reducerea poverii financiare căreia regiunea de Nord-Est a trebuit să-i facă față pentru a acoperi costurile de urgență și operațiunile de recuperare după inundațiile din vara trecută”, a declarat Corina Crețu într-o conferință de presă susținută ieri la Bruxelles.

Propunerea Comisiei Europene de mobilizare a asistenței financiare prin Fondul de solidaritate include, pe lângă România, și Austria și Italia, țări care au avut de suferit ca urmare a dezastrelor naturale din 2018. 

La Sibiu, ne-am angajat să rămânem uniți la bine și la greu, să dăm dovadă de solidaritate în vremuri dificile și să fim mereu unii alături de ceilalți. Iar astăzi, prin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, întindem o mână de ajutor României, Austriei și Italiei”, a mai menționat Corina Crețu, care prin portofoliul său de Comisar European este responsabilă și de Fondul de solidaritate al UE.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost creat în urma inundațiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, acesta a intervenit în cazul a 84 de dezastre provocate de diferite evenimente catastrofale, printre care inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secetă. Până în prezent, 24 de țări europene au beneficiat de sprijin în valoare totală de peste 5,2 miliarde de euro.

 ”Până acum, prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, România a beneficiat de sprijin financiar în valoare de 119 milioane EUR pentru 7 cazuri raportate la Comisie și care au fost catalogate drept dezastre naturale, în perioada cuprinsă între aprilie 2005 și iulie 2014”, a mai adăugat Corina Crețu în urma conferinței de presă. 

Realizat de DHC Media Net SRL la comanda Pro Romania, cod mandatar financiar 41190009

Comentarii Facebook