Corina Crețu, fost comisar european: România pierde zilnic 20 de milioane de euro din fonduri europene


Fostul comisar european pentru politică regională, Corina Crețu, susține că România pierde zilnic 20 de milioane de euro din fonduri europene.

Nu ştim cine mai negociază, care este echipa. Ştim doar că vor fi 12 programe operaţionale. De ce sunt pesimistă? Pentru că fac un calcul foarte simplu: din 80 de miliarde de euro pe care România îi poate folosi deja teoretic, împărţind pe anii pe care îi avem până în 2026 pentru PNRR şi până în 2027 pentru fondurile clasice, plus faptul că absorbţia pentru perioada 2014-2020 este doar la jumătate, deci România cu fiecare zi care trece pierde peste 20 de milioane de euro”, afirmă Corina Creţu.

Marele risc în privinţa PNRR se află în îndeplinirea celor 500 de jaloane care ar trebui să fie implementate încă de la 1 ianuarie 2022.

Dacă nu se îndeplinesc nişte jaloane din cele 500, se blochează tot. PNRR a fost aprobat formal de Comisia Europeană, va fi aprobat de Consiliul UE, se va acorda acea prefinanţare, dar dacă nu se va cheltui în acord cu ceea ce s-a angajat România, inclusiv această prefinanţare riscă să trebuiască dată înapoi”, a precizat fostul comisar pentru politică regională.

România este la 52% grad de absorbţie pentru fondurile alocate pentru perioada 2014-2020.

Eu sper ca măcar la 91% să ajungem până în 2023. Când am ajuns comisar european în 2014, rata de absorbţie (n.red. - pentru exerciţiul bugetar multianual 2007-2013) era tot undeva la 50 şi ceva la sută şi până la încheierea exerciţiului financiar România a încheiat prima sa perioadă de programare cu o rată de absorbţie de 91%. A pierdut 2 miliarde de euro din sumele alocate”, a mai spus Corina Creţu, pentru Hotnews.

Fondurile sunt absorbite mai greu din cauza condițiilor adăugate de autorităţile de la Bucureşti.

Acolo unde la Bruxelles se încearcă simplificare, la Bucureşti se încearcă compensarea acestor simplificări cu noi condiţionalităţi. Eu am multe semnale de la beneficiari care sunt disperaţi că nu au ghiduri. Nu au cum să primească ghiduri atât timp cât banii nu sunt alocaţi. Şi nici Acordul de Parteneriat nu există. O chestiune simplă poate fi realizată prin legislaţie, mai ales acum în legătură cu PNRR poate fi foarte utilă: e vorba de litigiile care iau foarte mult timp în instanţe. Nimeni nu poate să îngrădească cuiva care pierde o licitaţie dreptul de a contesta, dar în alte ţări aceste lucruri se fac în maximum 3-6 luni, prin lege. Noi am avut procese care au durat şi 7-8 ani - drumuri judeţene, naţionale şi s-au pierdut fondurile europene până s-a dat verdictul în instanţă - până s-a stabilit care este câştigătorul licitaţiilor”, a concluzionat fostul comisar european Corina Creţu.

Comentarii Facebook