Duminica 22 Decembrie

Cozmin Guşă: Modificare Constituţiei reprezintă testul de reformişti a lui Ponta şi Antonescu


Cozmin Guşă este de părere că modificarea Constituţiei reprezintă pentru liderii USL un test pentru a arăta dacă sunt întradevăr reformişti.

Potrivit analistului politic, Cozmin Guşă, modificarea Constituţiei a fost folosită un ultimul timp în propaganda electorală, dar în prezent a ajuns să reprezinte un test uriaş pentru Victor Ponta şi Crin Antonescu. Prin aceasta cei doi vor să demonstreze că sunt adevăraţi "reformişti"

"Treaba cu Constituţia a fost folosită, din păcate, în ultimii ani, doar ca un vehicul politic atunci când vorbim de asanarea credulităţii românilor raportat la această carte fundamentală pe care actualul preşedinte a pus mâna când a fost ales, în încercarea sa de a seduce electoratul, reuşită, de altfel, la prima campanie din 2004. De data asta avem altă miză pe care cei doi actori politici importanţi ai momentului, Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar trebui să şi-o asume. Ambii călăresc valurile de simpatie ale românilor din pricina a două elemente. Primul, banal - speranţa, al doilea, care poate fi judecat mai sofisticat, imaginea lor de reformişti care, din păcate, până în acest moment, nu a fost actualizată la nivelul implementării strategiilor de guvernare sau de majoritate parlamentară implicată aproape deloc. Ambii au eşuat în a-şi reforma partidele care au ajuns la putere cu un scor mirobolant după 1989, cel mai mare până acum şi, apropo de jucat totul pe o singură carte, cei doi au în acest moment miza ca, prin proiectul de reformare a Constituţiei, să demonstreze că sunt într-adevăr reformişti, că, acolo unde nu au putut din pricina cangrenelor din partidele lor, PNL-PSD, pe care românii cred că au înţeles-o parţial şi le-au acordat o carte în alb, dar acum se ridică această miză şi acum văd şi eu o încrâncenare pozitivă a celor doi, chiar prin rolul de nou părinte al Constituţiei pe care şi l-a asumat Crin Antonescu", a spus Cozmin Guşă, potrivit realitatea.net.

Analistul politic este de părere că reforma constituţională este "piatra de încercare în faţa românilor" a celor doi lideri. "Dacă există sau nu se va vedea în cursul dezbaterilor legate de Constituţie", spune analistul politic.

"Această modificare de Constituţie nu va avea un rol direct la nivelul relaţiilor dintre instituţii. Prin felul în care este jucată public, ea ar trebui să transforme fundamentul oricărei reforme naţionale sau chiar regionale, respectiv mentalul colectiv. O ţară nu poate fi reformată prin acţiuni politice, prin acte guvernamentale, o ţară ar putea să înceapă să fie reformată atunci când un mental colectiv pozitiv , constructiv, se instalează la nivelul naţiunilor, în momentul în care jocurile politice între persoane cum este acest cuplu sau alte relaţii mai adverse, cum e cea cu preşedintele în funcţie, aceste relaţii nu ar trebui să conteze, dar ele pot să devină adjuvanţi în momentul în care mentalul colectiv este adus la un nivel sub cel de fierbere. Mentalul colectiv din România este la nivelul de fierbere", a adăugat Guşă.

Cozmin Guşă a mai adăugat că, în opinia sa, adevărata problemă a României după 1989 nu a fost legată de dictatura nonvalorilor, ci de una a mediocrităţii, exponentul principal fiind liderul PSD, Ion Iliescu.

"Problema României după '89 nu a fost legată de o dictatură a nonvalorilor, ci de una a mediocrităţii. Ion Iliescu este un exponent al mediocrităţii, dar, dintr-un instinct de conservare a tuturor celor mediocri, întotdeauna când conduci ceva, preferi ca cei de sub tine să fie submediocri, ca să-i poţi conduce. România a căzut în această prăpastie", spune Guşă.

Guşă a mai precizat faptul că, în ciuda "condiţiilor iniţiale dezastroase", Antonescu şi Ponta - doi oameni de tip conflictual cu două partide de baroni - unindu-şi forţele au obţinut datorită formaţiunii politice pe care au închegat-o, un scor de peste două treimi la alegeri, prin aceasta reuşind să domine "un regim politico-instituţional".

"Avem o veste pozitivă - că, după un mandat dezastruos al preşedintelui Băsescu, două de fapt, un cuplu a reuşit să fie sudat în condiţiile în care nu avea datele iniţiale pentru aşa ceva. Condiţiile iniţiale erau dezastruoase: doi oameni, de tip conflictual, Antonescu şi Ponta, cu două partide dominate de baroni, nereformate, venite unul după guvernarea 2004-2008 în care s-a îmbuibat, respectiv PNL, sub domnia lui Tăriceanu, altul, după nişte transformări prin care în mod ciudat, un tânăr de 40 de ani cum e Victor Ponta a reuşit să preia controlul în condiţiile în care generaţia care dictează acolo are peste 50 de ani. Datele iniţiale erau împotriva lor. Chiar eu le-am prezis spunând, prin 2010-2011, că cei doi şi-au unit neputinţele. Unindu-şi neputinţele de la nivelul partidelor, oamenii mi-au demonstrat că au reuşit să consolideze o formaţiune politică care a luat peste două treimi azi, reuşind să domine un regim politico-instituţional, şi când spun instituţional mă refer la forţa Preşedinţiei şi la forţa serviciilor secrete care au stat ghem peste preşedintele Băsescu, şi acum ar trebui să se apropie de reformă. Dacă suntem pragmatici, îi iertăm că nu şi-au reformat partidele până la momentul alegerilor din 2012 şi acum să vedem ce vor face aleşii lor şi ei împreună cu România", a spus Guşă.

"Primul pas al reformării constituţionale este cel determinant. Din felul în care cei doi vor prefera să gândească această reformă, pentru că nu trebuie să ne amăgim, nu e vreun mare colectiv, sunt ei doi care decid, îşi domină partidele destul de bine, unul prin forţa armei administrative, Ponta, cu pixul de prim ministru în mână, celălalt prin forţa discursului şi a lipsei de alternativă la nivel de PNL care să se apropie măcar de scorul şi simpatia publică pe care Antonescu le are", conchide consultantul politic.




Comentarii Facebook