Vineri 22 Noiembrie

Crește impozitul pentru locuințele vechi și scade cel pentru vile

 

Impozitul pentru apartamentele vechi va crește mult din 2015, dar cel pentru vile și case spațioase va scădea. 

 

Modificările rezultă din ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactat după retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor şi obţinută de MEDIAFAX.

 

Noul proiect al Codului Fiscal menţine prevederea că, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii şi că valoarea impozabilă este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate, exprimată în metri pătraţi, cu o anumită sumă fixă şi un coeficient de corecţie stabilit în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, dar nu mai preia şi regula că, pentru un apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie este redus cu 0,10 puncte.

 

Prin eliminearea acestei prevederi, fiecare familie care locuieşte într-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje şi opt locuinţe va plăti de anul viitor cu până la 10 lei în plus.

 

Nu va mai fi păstrată nici reducerea de 20% din valoarea impozabilă pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani şi cu 10%, pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani.

 

Astfel, proprietarii de locuinţe din clădiri vechi vor plăti, din 2015, un impozit mărit cu câteva zeci de lei.

 

Nu va mai fi aplicată nici prevederea care stabileşte că, pentru o clădire utilizată ca locuinţă şi a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătraţi sau fracţiune din aceştia. Astfel, pentru casele mari impozitul va scădea comparativ cu cel din prezent, deoarece suma de plată nu va mai creşte în funcţie de acei metri pătraţi care depăşesc suprafaţa totală de 150 metri pătraţi.

Comentarii Facebook