Cum a favorizat Consiliul Judetean FANY?
Mai intai, Comisia Paritară de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj a decis atribuirea licenţelor de transport în forma dorită de Fany.
În data de 23 decembrie 2013, preşedintele Horea Uioreanu a propus un proiect de hotărâre care a trecut la vot în aceeaşi zi şi prin care s-a aprobat atribuirea licenţelor de traseu pentru traseele cuprinse în Programul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019.
Preşedintele Uioreanu a declarat că a propus proiectul de hotărâre care, în urma votului a devenit hotărârea 424/2013, deoarece Tribunalul Cluj a dispus suspendarea unei alte hotărâri a CJ Cluj prin care anumite trasee, cum este şi Cluj Napoca - Floreşti, au fost scoase la licitaţie publică.
Numai că ceea ce nu spune Uioreanu este faptul că instituţia pe care o conduce s-a grăbit să pună în executare sentinţa Tribunalului Cluj şi să includă din nou traseele dorite de Fany la licitaţie. Consiliul Judetean nu a aşteptat ca sentinţa să fie comunicată prin executorul judecătoresc şi astfel ar fi câştigat timp dintr-un alt motiv esenţial.
Decizia a favorizat Fany deoarece în caietul de sarcini pentru derularea licitaţiei pentru stabilirea transportatorilor care vor asigura serviciul de transport de persoane există o prevedere expresă şi anume că societăţile care au asigurat transportul de persoane pe o anumită rută până în ziua licitaţiei vor beneficia de cinci puncte în plus faţă de celelalte.
De exemplu, dacă Fany a asigurat transportul de persoane pe relaţia Cluj Napoca-Floreşti până în ziua licitaţiei a beneficiat de un plus de cinci puncte faţă de ceilalţi competitori. Dacă cei de la Consiliul Judetean nu se grăbeau să pună în executare sentinta şi aşteptau ca aceasta să fie comunicată de un executor judecătoresc, aşa după cum e practica, Fany nu ar mai fi beneficiat de cele cinci puncte în plus şi ar fi putut pierde traseul.
Hotărârea 424/2013 a fost atacată de prefectul Gheorghe Vușcan la instanţa de Contencios Administrativ a Tribunalului Cluj, unde s-a cerut anularea acesteia.
Reprezentanţii Prefecturii Cluj susţin că motivul pentru care s-a cerut anularea HCJ 424 este o aşa zisă eroare umană prin care s-a favorizat Fany. În loc ca traseele să fie licitate pe grupe de trasee s-au licitat individual, deşi caietul de sarcini prevedea expres că prima variantă este cea corectă.
O altă atitudine surprinzătoare a șefului CJ Cluj a fost cererea adresată Primăriei Cluj-Napoca prin care cerea ca stațiile RATUC din oraș să fie puse la dispoziția Fany.
Consilierul lui Uioreanu, Răzvan Pop, a fost învinuit în dosarul MITĂ la FANY, pentru că a primit 6.000 de lei din cei 10.000 de euro promiși pentru a ajuta Fany.
MITĂ de la FANY! Răzvan Pop, consilierul mituit, și-a dat demisia
3 Comentarii
Reprezentantii Fany sustin ca in ciuda actiunii in instanta a Prefecturii Cluj licentele de transport nu pot fi suspendate. Precizarile vin dupa ce Asociatia Metropolitana de Transport Public Cluj a transmis o adresa catre Consiliul Judetean Cluj prin care solicita institutiei sa notifice Fany sa nu mai opereze pe traseele eliminate din programul de… Citeste mai departe
Cele scrise in acest articol sunt niste ineptii juridice. Sentintele prin care se pronunta suspendarea unui act administrativ sunt executorii si isi produc efectele de indata, asta pe de o parte, iar pe de alta parte regula generala este ca hotararile judecatoresti se pun in executare de buna voie. Altele sunt rahaturile facute, mai intrebati si voi… Citeste mai departe
Pai de ce oare s-a grabit? Simplu. A acceptat spaga.