Duminica 22 Decembrie

Cum au blocat consilierii locali USR-Plus Florești o investitie publica de 15 milioane de euro, din fonduri europene


Consilierii USR Florești au votat împotriva unui proiect PNRR în valoare de 15 milioane de euro, pentru realizarea unui muzeu în comună. 

Consilierii USR au spus de la început că cer să se retragă punctul de pe ordinea de zi, pentru că nu au avut timp să studieze proiectul. 

Primarul Bogdan Pivariu le-a explicat că acest proiect a fost discutat, în ședințele pe comisii, iar toate informațiile au fost prezentate. Despre proiect s-a scris încă din iunie 2021, astfel că oricine interesat se putea informa.

Cei 6 consilieri USR au votat împotrivă, iar proiectul a picat, Floreștiul fiind la un pas să piardă finanțarea de 15 milioane de euro, din PNRR. Pentru a trece, proiectul avea nevoie votul a două treimi din consilierii locali, iar cei de la USR Florești știau acest lucru. Practic, pentru a trece mai trebuia un singur vot, care nu a fost dat, iar totul s-a blocat, în cel mai bun caz întârziat.

Ce prevedea proiectul despre care cei de la USR Florești nu știau

Este vorba despre un proiect de hotărâre privind trecerea imobilului teren identificat prin Cartea Funciară nr. 83426, nr. cad. 83426 în suprafață de 15.583 mp, din domeniul public al comunei Florești în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Muzelui Național de Istorie a Transilvaniei.

Practic era un pas important pentru ca Ministerul Culturii să poată aloca fondurile. 

Conducerea USR Cluj i-a acuzat pe cei de la USR Florești că sunt scandalagii

Președintele USR Cluj, Camelia Sălcudean, le-a atras atenția celor de la USR Florești că scandalurile permanente nu duc la nimic bun.

Despre Marius Todoran, liderul consilierilor USR Florești, Sălcudean spunea recent că degeaba ”este lider de grup că el nu prea are linie de comunicare cu primarul si cei de la PNL, pentru că aceştia nu doresc să discute cu el, din cauza comportamentului pe care l-a manifestat de-a lungul timpului (aroganţă, jigniri, etc..)”.

Circurile și șicanările făcute în Consiliul Local Florești au făcut ca proiectele USR Florești, unele bune, să nu treacă pentru că atmosfera nu este una productivă.

Floreștiul ar putea avea cel mai modern muzeu din România. USR se opune pentru că nu cunoaște proiectul

Despre Muzeul din Florești s-a scris în repetate rânduri în presă, fiind prima instituție de cultură de acest gen care s-ar face în județul Cluj în ultimii 30 de ani. Proiectul a apărut în spațiul public anul trecut, iar consilierii USR Florești ar fi avut timp să îl studieze, chiar dacă nu au fost atenți la discuțiile pe comisii. 

Complexul muzeal Galeria Istorică a Transilvaniei ar urma să fie construită în Florești, din fonduri asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Acolo se va muta și sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a discutat, în 5 februarie, pe teren despre acest proiect cu primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, și cu Dr. Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. ”Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectul prevede înființarea unui complex muzeal nou în județul Cluj, în zona rurală, parte a zonei metropolitane, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Va fi asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, în total 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate și parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

Comentarii Facebook