Miercuri 25 Decembrie

Cum jonglează Supercom despre putoarea din Cluj-Napoca și care este ADEVĂRUL constatat de Garda de Mediu Cluj


Compania de gunoi Supercom a trimis un comunicat de presă în care se jură că nu de la rampa de gunoi pe care o administrează miroase a canal și gunoaie în Cluj-Napoca, dar Garda de Mediu Cluj i-a prins cu minciuna. 

Toată lumea știe deja că orașul a fost intoxicat în ultimele zile cu un miros oribil de canal și gunoaie în descompunere. Primarul Emil Boc și șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au tot încercat să spună că nu se știe de unde vine mirosul. Aproape că au spus că nu se simte deloc, în timp ce clujenii reclamau că se simte peste tot în oraș.

În urma presiunilor publice, Garda de Mediu Cluj s-a dus în controale, pentru a vedea de unde vine mirosul, mai ales că se simtea și miros de ”rahat”. După ce au fost excluse majoritatea pistelor, s-a ajuns la Centrul de Management Integral al Deșeurilor (CMID), construit de Consiliul Județean Cluj, sub conducerea lui Alin Tișe, și predat companiei Supercom, care colectează deșeurile din județul, având monopol pe această afacere. Practic acum CMID-ul este ”groapa de gunoi Supercom. 

Surprinzător, firma susține că nu de la ei miroase a gunoi în tot Clujul. Ba mai mult a spus că va angaja o firmă care să stabilească de unde vine mirosul.

Nu mai e nevoie de acest lucru, pentru că cei de la Garda de Mediu Cluj au făcut măsurători și au stabilit totul clar. 

Mirosul neplăcut din municipiul Cluj-Napoca provine de la câteva zeci de tone de deșeuri menajare depozitate neconform la rampa Supercom, a declarat pentru Radio Cluj comisarul Lucian Stanca, Garda de Mediu Cluj, transmite Rador.

În urma numeroaselor sesizări înregistrate la noi, atât în cursul zilei de ieri, cât și astăzi, ne-am deplasat în zona Pata Rât în vederea identificării sursei disconfortului olfactiv. Am verificat vizual amplasamentul celor două platforme temporare de deșeuri care în momentul de față au sistat activitatea, respectiv platforma Salperampă și RADP, unde n-am constatat nicio activitate care să genereze disconfortul olfactiv, după care ne-am deplasat la Centrul Integrat al deșeurilor, la depozitul ecologic aflat în administrarea societății Supercom. Am urmărit modul de respectare a condițiilor din autorizația integrată de mediu pe care dânșii o dețin, în urma analizării acestuia am identificat unele probleme în ceea ce privește depozitarea deșeurilor care nu au intrat în stația de tratare mecano-biologică.

Dânșii ne-au explicat că din cauza unor probleme la una din instalațiile stației de tratare au fost nevoiți că o parte din deșeurile colectate de la populație să o depoziteze în alt spațiu. Considerăm noi că una din condițiile producerii acestui disconfort a fost și această soluție adoptată de către dânșii, coroborată, bineînțeles, cu condițiile meteo din perioada aceasta, căldura excesivă și curenții aer care și-au modificat sensul dinspre Apahida spre Cluj, au produs asemenea disconfort. Momentan ne focusăm pe stabilirea de măsuri punctuale ca să diminuăm sau chiar să eliminăm aceste surse de disconfort”, a declarat Lucian Stanca, comisar la Garda de Mediu Cluj.

Practic, oamenilor legii cei de la Supercom le-au spus adevărul, dar să vedem ce transmit opiniei publice. 

Supercom, cea care operează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, a comentat într-un comunicat dat presei că mirosul nu vine de la groapa lor de gunoi și că informațiile din presă sunt eronate.

Urmare a informațiilor eronate apărute în presă, dorim să vă informăm următoarele: Îi asigurăm pe clujeni că mirosul extrem de neplăcut pe care l-au constatat, și pe care l-am simțit și noi în anumite zone din oraș, nu provine de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) operat de Supercom SA.

În cursul zilei de astăzi, au fost prezente la CMID autoritățile competente, Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Locală Cluj-Napoca, reprezentanții ADI Eco Metropolitan și ai Consiliului Județean, constatând că activitatea se desfășoară în parametri normali.

CMID funcționează în conformitate cu manualul de operare, respectiv conform Contractului de Delegare. Deșeurile colectate și transportate de pe raza județului Cluj sunt sortate, tratate și depozitate corespunzător.

Suntem în asentimentul clujenilor și ne dorim identificarea rapidă și eliminarea mirosului deranjant, însă subliniem că sursa acestuia nu se află la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor", susține operatorul de salubritate.

Întrebarea este cine MINTE? Supercom, care una le-a spus celor de la Garda de Mediu și alta spune presei, sau Garda de Mediu care a făcut măsurătorile?

collage.png

Foto: Măsurătorile făcute de Garda de Mediu Cluj

Comentarii Facebook