Duminica 22 Decembrie

Cum s-ar putea construi case fără autorizație pe 150 de mp de teren. Primarii sunt panicați de noul Cod al Amenajării Teritoriului


Românii care au 150 de metri pătrați de teren ar putea construi, lejer și rapid, case mici fără nicio autorizație și evitând birocrația. 

Astfel, dacă ai un teren într-un sat sau într-o comună pe care se poate construi, vei putea construi o casă fără niciun fel de autorizație, cu câteva condiții minimale: casa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați.  

De asemenea, conform proiectului de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor aprobat de Guvern în luna martie proprietarul terenului notifică primăria și din a șaisprezecea zi se poate apuca de construit.  Noul Cod prevede că se poate face ”o singură locuință unifamilială cu acces și lot propriu, parter, fără subsol, cu o suprafață construită maximă de 150 mp, în mediu rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil numai în baza unor proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile publice centrale sau județene, achiziționate pe baza unor concursuri de soluții, cu respectarea specificului local”.

Documentul aprobat de Guvern mai trebuie avizat de Parlament, iar apoi să fie aprobat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Primarii din zona Clujului se tem că s-ar putea ajunge la o explozie de locuințe mici, care să aglomereze zona. ”Eu sper să nu treacă așa și să fie modificat. La noi, conform regulamentului local de urbanism se poate construi numai pe terenuri de 350 de mp. Dacă trece acest proiect cu locuințe pe 150 de mp ne trezim cu casa ridicată și nu mai avem ce să facem. Pe un teren de 1000 de mp apare un mic ghetou”, a spus un primar consultat de Știri de Cluj. Acesta a spus că deja sunt oameni în comună care știu despre aceste modificări și așteaptă să poată profita de ele. 

Nu este clar ce se întâmplă dacă regulile locale impun o anumită suprafață de teren, iar Codul permite construcții pe 150 de mp. 

Citiți mai jos ce mai prevede Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Românii care doresc să îşi închidă balcoanele sau să îşi construiască în curte garaje nu vor mai avea nevoie de autorizaţie

Comentarii Facebook