Duminica 22 Decembrie

Daniel Buda a depus în doi ani de activitate amendamente importante în Comisia de Agricultură

 

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a avut o activitate bogată în cei doi ani de mandat, depunând sute de amendamente la rapoartele aflate în dezbatere în Parlamentul European.

 

Dintre acestea 145 au fost la rapoartele Comisiei de Agricultură, 279 la cea Juridică și 155 la Comisia pentru dezvoltare regională (REGI).

 

Conform raportului de activitate 2014 - 2016, Daniel Buda a militat pentru drepturile agricultorilor români, el fiind membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală în Comisia pentru dezvoltare regională și Comisia pentru afaceri juridice. 

 

Printre amendamentele cele mai importante de la Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) se numără:

 

Amendamente depuse la raportul privind Politica de coeziune în zonele montane: ”Încurajează statele membre să sprijine autorităţile locale din zonele montane pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură în vederea creşterii atractivităţii acestor zone pentru instalarea fermierilor”.

 

Un alt amendament a fost făcut la raportul ”Soluții tehnologice pentru agricultură durabilă în UE”, care insistă asupra păstrării și dezvoltării performantelor raselor locale, având în vedere capacitatea de adaptare la caracteristicile mediului din care provin. 

 

Un alt amendament a fost făcut la raportul ”Practici neloiale în lanțul de aprovizionare cu produse alimentare”, unde Daniel Buda a considerat că CE (Comisia Europeană) trebuie să susțină mai mult Grupul de guvernanță al inițiativei privind lanțul de aprovizionare, în vedere continuării și intensificării eforturilor de a promova o cunoaștere mai bună în rândul IMM -urilor și pentru a găsi modalități eficiente în care acestea pot adera la inițiativă.

 

Un alt amendament propune ”crearea de fonduri mutuale la inițiativa actorilor din domeniu, care să permită un anumit grad de stabilitate a veniturilor agricultorilor în funcție de variațiile marjei la vânzarea produselor lor, pot constitui o modalitate eficace de limitare a efectelor volatilității prețurilor; sugerează introducerea unor instrumente financiare derivate pentru produsele agricole cele mai afectate de volatilitatea prețurilor”.

 

Daniel Buda a avertizat că ”agricultorii ar trebui să aibă dreptul să se reunească în cadrul unor structuri cu o forță echivalentă celei a celorlalți actori cu care negociază; recunoaște importanța organizării producătorilor în grupuri de producători și consolidarea poziției acestora în cadrul lanțului de aprovizionare pentru a evita volatilitatea prețurilor”. 

 

Conform raportului de activitate, Daniel Buda a ocupat locul 1 din cei 12 europarlamentari ai Grupului PPE, locul 1 din cei 32 de europarlamentari români la numărul de întrebări adresate Comisiei Europene, locul 2 din cei 32 de europarlamentari români, locul 5 din cei 750 de europarlamentari la numărul de întrebări adresate Comisiei Europene și locul 37 din cei 750 de europarlamentari.

 

Daniel Buda a inițiat în cei doi ani mai multe campanii publice: ”Asociază-te! Doar aşa vei deveni mai puternic!”, ”Mănânci produse româneşti, mănânci sănătos!, ”Fondurile europene, şansa agriculturii româneşti!” și ”Stop discriminării românilor din străinătate!”.

 

El a adresat 421 de întrebări Comisiei Europene pe teme care privesc problemele cu care se confruntă România: cuantumul scăzut al subvenţiilor pentru fermieri, simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene, efectele secetei asupra agriculturii, lipsa sistemelor de irigaţii, scăderea producţiei de grâu, impactul embargoului impus de federaţia Rusă, formele asociative pentru fermieri, efectele bolii limbii albastre.

 

De asemenea, a avut 541 de luări de cuvânt şi declaraţii în plen pe teme precum: aderarea României la Spaţiul Schengen, negocierile privind Parteneriatul pentru Comerţ şi Investiţii UE-SUA, declaraţiile ministrului de externe Sebastian Kurz privind alocaţiile acordate copiilor români care trăiesc legal în Austria, încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor din diaspora la alegerile prezidenţiale, problema absorbţiei fondurilor europene.

 

Daniel Buda a realizat și 17 rapoarte în calitate de raportor alternativ din partea Grupului PPE: Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului CE nr. 861 din 2007 al PE şi al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă şi a Regulamentului CE nr. 1896 din 2006 al PE şi al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somaţie de plată; Raport referitor la Furajele Medicamentate: fabricarea, introducerea pe piaţă şi utilizarea lor; Raport referitor la reprezentarea lucrătorilor în organele de supraveghere sau administrare ale întreprinderilor din Europa; Raport referitor la noile instrumente de dezvoltare teritorială în politica de coeziune 2014-2020: investiţiile teritoriale integrate şi dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii.

 

Raportul pe perioada 2014 - 2016, postat și online, cuprinde și un ”Ghid al începătorului” pentru cei care doresc să obțină finanțare europeană. Vezi AICI ghidul (pagina 31).

 

Comentarii Facebook