Daniel Buda: E prea multă birocrație în procesul de absorbție a fondurilor europene
Reuniunea la Cluj-Napoca a Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European ce a avut loc marți la Cluj-Napoca a adus pe tapet probleme reale.
Europarlamentarul român Daniel Buda (PNL, PPE) a explicat că trebuie simplificat procesul de absorbție a fondurilor.
”De foarte multe ori se spune în spațiul public că Bruxelles-ul este departe, dar iată că prin această vizită demonstrăm o data în plus că Bruxelles-ul vine în teren pentru a putea să observe prin membrii săi care sunt investițiile făcute din fonduri europene. Chiar acum ne aflăm într-o locație modernizată din fonduri europene pentru că de la Parlamentul European suntem preocupați de modul în care acești bani se folosesc, ce impact au asupra vieții cetățenilor. Politica de coeziune și subpoliticile sale au ca principal obiectiv eliminarea disparităților sociale între membrii UE, și evident, și a cetățenilor. Mă bucur că la Cluj a venit una dintre delegațiile cu cea mai mare <greutate>, sunt patru coordonatori care decid pozițiile de vot în cadrul grupurilor lor politice, nu cred că a mai fost cândva o delegație atât de consistentă”, a declarat, într-un interviu acordat Calea Europeană, europarlamentarul Daniel Buda.
”(…) Ne obligă să le arătăm exact care sunt problemele și în același timp este o expresie a unei îngrijorări legate de ceea ce înseamnă gradul redus de absorbție a fondurilor europene. Am avut dezbateri pe parcursul acestor două zile împreună cu beneficiarii acestor fonduri, mă refer aici la reprezentanții autorităților publice locale, care ne-au transmis care sunt problemele. E o chestiune pe care noi încercăm să o rezolvăm de la Bruxelles – prea multă birocrație în procesul de absorbție. De altfel, doamna comisar Corina Crețu a și spus în cadrul intervențiilor sale că dacă Bruxelles-ul vine cu 2.000 de pagini pentru regulamentele care vizează absorbția fondurilor europene, de ce statul național adaugă încă 5.000 de pagini pe care trebuie să le respecte un potențial beneficiar? Pentru noi este o preocupare majoră de a simplifica această procedură, proceduri care sunt complicate chiar și pentru alte state membre ale Uniunii Europene și cu atât mai mult pentru noi care nu avem o experiență așa de mare în ceea ce înseamnă acest proces. (…) Avem nevoie de politica de coeziune, chiar dacă statele net contributoare vin astăzi și spun, pe bună dreptate <de ce să pun bani în contul politicii de coeziune dacă voi nu folosiți acești bani?> Trebuie să creștem ritmul de accesare a acestor fonduri, astfel încât acești bani să ne aducă autostrăzi, o infrastructură medicală mai bună, canalizare șamd. (…) Acești bani ne ajută să aducem nivelul de trai din Germania, Italia, Franța în România”, a declarat eurodeputatul român, pentru Calea Europeană.
0 Comentarii