De câte zile libere se pot bucura românii în luna mai? Încă o minivacanță, dar și un nou proiect, potrivit căruia ziua de naștere va fi liberă
După zilele libere cu ocazia sărbătoririi Paștelui, angajații români se pot bucura din nou de o minivacanță. Bugetarii se vor bucura de încă o zi liberă de 1 Mai, cu ocazia Zilei Muncii.
Pentru că în acest an, ziua de 1 mai pică într-o zi de luni, astfel că ziua liberă va fi unită cu 29 și 30 aprilie, respectiv sâmbătă și duminică. Drept urmare, românii vor avea parte de o minivacanță de 3 zile. Pe lângă cele 21 de zile de concediu de care beneficiază pe an, salariații din România primesc și 15 zile libere de la stat. Și elevii vor beneficia de liber în acele perioade.
Ziua de 1 Mai a fost sărbătorită prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. La vremea respectivă, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Mai exact, în 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Iată care sunt zilele libere legale rămase în 2023
- 1 mai- Ziua Muncii (în 2023 Ziua Muncii pică luni);
- 1 iunie- Ziua Copilului (în 2023 pică joi);
- 4 iunie- Rusalii (ca în fiecare an, prima zi de Rusalii pică duminica);
- 5 iunie- Rusalii (A doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh 2023 pică luni);
- 15 august- Sfânta Marie (Sf Marie 2023 pică într-o zi de marți);
- 30 noiembrie- Sfântul Andrei (în 2023 Sf Andrei pică joi);
- 1 decembrie- Ziua Națională a României (vineri);
- 25 decembrie- Crăciun (luni);
- 26 decembrie- Crăciun (marți).
Potrivit unui nou proiect de lege, ziua de naștere ar putea deveni zi liberă de la stat
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a inițiat un nou proiect, potrivit căruia, ziua de naștere ar putea deveni liberă pentru orice angajat. Politicianul susține că fiecare salariat are dreptul ca ziua de naștere să fie liberă de la stat și plătită. În plus, cu ocazia zilei de naștere, angajatul ar avea posibilitatea de a achiziționa servicii turistice.
„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare fintre noi îşi serbează ziua de naştere, contribuie la motivarera resursei umane, indiferent de domeniul în care acesta îşi desfăşoară activitatea.(…)
Ziua de naştere este un eveniment, anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori prietenii”, susține liberalul.
5 Comentarii
Că sa fim in ton cu faimoșii noștri legiuitori propunem ca săptămâna să fie compusa din șase sărbători și o duminică .
daca esti bujetar
Cine alege parlamentarii care bubuie de prosti? Sa dea o zi de concediu in plus, sa-l poti lua cand vrei, nu cand vreaa parlamentarul.
ar trebuie trei zile pentru ziua de nastere, inainte pentru pregatiri, dupa pentru revenire
@bula: eu ma recuperez de ziua mea, 4 imi ajung