Vineri 22 Noiembrie

De ce nu se poate amenaja o AMĂRÂTĂ de rampă de gunoi la Cluj. Explicații și jocuri politice

 

Clujul nu are o rampă de gunoi temporară, adică o bucată de pământ pe care să se facă depozitare, din cauza divergențelor politice.

 

Terenul pe care ar urma să fie amenajată rampa temporară, situat la Pata Rât, este proprietatea comunei Feleacu, deși este în intravilanul municipiului Cluj-Napoca.

 

După luni întregi de bâlbe, Consiliul Județean Cluj a aflat de la Ministerul Fondurilor Europene că terenul nu poate fi nici cumpărat și nici nu poate fi plătită o redevență pentru această suprafață. Evaluatorii au stabilit că terenul de 60 de hectare ar costa 1,4 milioane de euro, dar CJ Cluj nu poate plăti legal acești bani, pentru că acest teren este implicat într-un proiect european, urmând să ”găzduiască” noua rampă ecologică a Clujului. 

 

Dincolo de aceste probleme administrative există și problema autorizării. Consiliul Județean Cluj nu poate primi autorizație de mediu pentru o rampă temporară până când nu va avea în proprietate întreg terenul de 60 de hectare sau măcar 4 hectare pe care să fie amenajată rampa. 

 

Directorul Agenției de Protecție a Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat că ”nu putem continua procedura de eliberare a autorizației de mediu pentru că pământul care este acolo nu este al Consiliului Județean Cluj. Ei au cerut autorizare pe RAADPP, regia lor, dar aceasta nu poate fi emisă. CJ Cluj trebuie să se înțeleagă cumva cu Primăria Feleacu, să negocieze și să primească sub o formă terenul”, a spus Crăciun. După ce CJ Cluj va avea terenul în proprietate, lucrurile sunt simple. APM Cluj va emite o decizie de încadrare, act premergător obținerii autorizației de mediu, iar în baza acesteia se poate amenaja rampa temporară. 

 

Cărțile sunt în mâna consilierilor locali din Feleacu (4 PDL, 4 UDMR, 3 PNL și 3 PSD), care trebuie să voteze și să aprobe cedarea terenului către Consiliul Județean Cluj, sub o anumită formă. ”Nu vor să voteze pentru că se așteaptă să obțină un venit de pe urma acestui teren. Va veni Curtea de Conturi să ne întrebe de ce am cedat gratuit terenul. Eu vreau să rezolv problema, dar acum trebuie să mai discutăm”, a precizat Nicolae Balea, primarul comunei Feleacu.

 

Surse politice au precizat pentru Știri de Cluj că în următoarele zile se va ajunge la lucruri critice, fiind posibil ca noul PNL să retragă sprijinul politic și implicit să îi demită pe consilierii din Feleacu, 7 la număr din partea acestui partid (PNL și PDL), pentru a-i forța pe cei care le vor lua locul să treacă proiectul atât de important pentru tot județul.

 

Această amenințare nu este luată în serios de consilierii din Feleacu, care spun că cei care îi vor înlocui sunt și mai înverșunați.

 

În acest moment, deșeurile din județ sunt duse la Alba Iulia, dar din 10 iulie rampa de acolo se va închide și Clujul nu va mai avea unde depozita deșeuri.

 

De circa 48 de ore nu s-a mai avansat în niciun fel în acest mega scandal, primarul Emil Boc fiind plecat la Bruxelles la invitația lui Daniel Buda., iar Mihai Seplecan, președintele CJ Cluj, este la București și discută cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cu cei ai Mediului.

 

Lovitura de teatru vine încă de la APM Cluj. Directorul instituției susține că orice alt teren care va fi propus de Consiliul Județean Cluj va putea fi amenajat ca rampă de gunoi temporară. ”Dacă vor veni cu un alt teren pe care să îl aibă în proprietate, noi vom autoriza terenul”, a încheiat Grigore Crăciun

Comentarii Facebook