Deputatul Horia Nasra: S-a terminat cu ”raiul șmecherilor” de pe Tarnița. Libertate la sport și turism fără poluare, pe lacurile de munte ale Clujului!
S-a terminat cu raiul șmecherilor de pe lacurile Tarnița și Beliș, după mai bine de zece luni de la apelul a șase parlamentari din Cluj - Adrian Dohotaru, Gabriel Horia Nasra, Csoma Botond, Vasile Ilea, Mihai Goțiu și Adrian Oros, Guvernul aprobând hotărârea pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României.
”Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice.
În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române”, a anunțat ministrul transporturilor.
Mulțumim presei și societății civile pentru susținerea unei cauze juste, pentru un lac curat, pentru sport și sănătate.
”Le mulțumesc și fostului prefect, dl. Ioan Aurel Cherecheș și fostului subprefect, dl. Alin Danci, pentru că au avut curajul și onestitatea să se implice în această speță.
Dintre demersurile personale, în această speță, amintesc:
Interzicerea bărcilor cu motor şi a skijet -urilor pe lacurile Tarniţa şi Fântânele;
Situaţia lacurilor Tarniţa şi Beliş-Fântânele, arii protejate şi surse de apă ale Clujului;
Tarnița fără poluare;
Activitatea Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în speţa poluării lacului Tarniţa;
Calitatea apei din lacul Tarniţa, sursă de apă potabilă a Clujului;
Activitatea oficiului de căpitănie Dej;”, a declarat Horia Nasra, deputat PSD Cluj.
Acesta susține că lacurile de munte sunt ale clujenilor, care au dreptul să se bucure de ele. ”Vreau să văd pe aceste lacuri cât mai multe ambarcațiuni cu vele, concursuri de înot și zone în care copiii și tinerii să poată bucura de frumusețea acestor lacuri. Motoarele electrice sunt singurele care mai ae acces pe lac și Consiliul Județean Cluj are acum sarcina să intervină și să rezolvele probemele de pe lacurile Tarnița și Beliș. Consider că succes reputat acum prin scoaterea acestor lacuri din circuitul navigabil, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice, este unul care demonstrează importanța muncii în echipă”, a mai spus Nasra.
Lupta împotriva pontoanelor ilegale și a ambarcațiunilor cu motor care poluează lacul Tarnița a început în vara anului trecut, la inițiativa a doi deputați, Horia Nasra și Adrian Dohotaru, sprijiniți apoi și de alți parlamentari. Prefectul Clujului de la acea vreme, Aurel Cherecheș, și subprefectul Alin Danci au făcut demersuri la instituțiile care ar fi trebuit să se lupte pentru ca apa să fie curată, în speță la Administrația Bazinală Someș Tisa, dar și la Ministerul Transporturilor.
Între timp, Aurel Cherecheș și Alin Danci au fost schimbați, dar au dus proiectul până pe masa ministrului Transporturilor. ”Îi felicit pe toți care au lucrat la acest proiect. Cu toții avem un succes, dar cel mai mare succes va fi al clujenilor care se vor putea bucura de lacurile Tarnița și Beliș fără poluare, prin scoaterea de pe apă a motoarelor cu ardere internă. Vor fi permise numai motoarele electrice și ambarcațiunile cu vâsle sau vele, ceea ce va crește frumusețea locului”, a spus Aurel Cherecheș.
Acesta solicită de urgență Consiliului Județean Cluj să se pună pe treabă și să realizeze regulamentul de navigație și să verifice la punerea în aplicare a legii.
”Mă bucur să văd că la aproape un an de zile de când am propus Ministerului Transporturilor reglementarea navigației pe lacurile Tarnița și Beliș, acestă inițiativă civică a prins contur. Eliminarea haosului și a poluării deschid calea spre un altfel de turism în zonă. Sper că se vor găsi soluții viabile prin care să se pună în valoare aceste zone, în concordanță cu restricțiile impuse. Mulțumesc echipei din cadrul Instituției Prefectului Cluj și colegului meu Ioan Aurel Cherecheș, munca noastră nu a fost in zadar. Este o victorie a clujenilor”, a spus și fostul subprefect al Clujului, Alin Danci.
27 Comentarii
O sa aiba grija cei corupti care trebuie sa verifice sa ia o spaga buna sa inchida ochii si sa ii lase sa isi faca treaba in continuare.O sa se faca ca nu ii vad pe cei care incalca legea
TOCMAI s-a asezat echipajul unui elicopter medical pe dealul Feleacului la terasa la ”un suc”... cu elicopterul din dotare! Mai mare dragul sa privesti cum tuturor li se rupe de orice Lege din Romania si din Univers!
Singura diferenta e ca vor fi doar barci cu motoare electrice si vom plati mai mult...
@cornel: ce platesti mai mult mniebunule??? sa cumperi motoare electrice? clar!!!! sau faptul ca nu exista motoare electrice asa mari incat sa miste mizeriile alea de pontoane imense? si mai fain!!!! lux chiar!!!!!!!!!!!
@sdasdasda: 50 de cai are putere motorul unui ponton obisnuit, cum sa nu existe motoare electrice? sunt mai scumpe, asta-i diferenta semnificativa
E normal sa se poate naviga pe celelalte lacuri. Voi ateriza cu avionul meu fie la Gilau fie la Someșul Rece. Nu poți interzice tot, de dragul u ora sau altora. Trebuie respectata și proprietatea privata pentru cine are acces la lac.
EL, alesul nostru!
Corectat
OK, le-au interzis pe Tarnita si Belis-Fantanele. Dar mai sunt doua lacuri... Somesul Cald si Gilau. Sa intelegem ca aici inca sunt permise ambarcatiunile cu motor termic? Stie cineva?
@X: bine
@X: nu au fost niciodAta navigabile.doar belis si tarnita
e bine fara motoare termice, dar “smecherii” tot acolo vor ramane. E bun si motorul electric. Ar fi trebuit sa verifice fosele septice care exista sau nu prea exista, legalitatea pontoanele (cu masurile aferente), etc
@razvan: avem si noi un loc in care sa ne putem distra ca idiotul mocan pitic n-a fost in stare sa faca un amarat de aquapark!!! si vreti sa-l inchideti si ep ala. Care-i baiul saracilor, nu va permiteti sa inchiriati barca??? Acuma o sa fie si mai scumpe barcila asa ca nici daca bagati foame o saptamana intreaga nu o sa va permiteti!!!
Bre, imi permit si electric sau mai bine la dat din vasle ;)
Acolo trebuie curatenie ca la carte, adica verificarea tuturor vilelor, dar nu cu privitul si intrebatul gen"nu-i asa ca aveti fosa septica?
De cabanele de pe marginea lacului care deverseaza rahatul direct in lac? De alea cand ne ocupam? La urmatoarele alegeri?
Vine toamna, pulimea uita.la anu...
Sa-ti fie rusine emil Boc!
@Iosif: SA NE ÎNGHIȚI FALUSURILE PANA JOS LA BILE IOSIF
https://actualdecluj.ro/arab-de-origine-cu-o-codamnare-la-activ-controleaza-o-afacere-banoasa-pe-tarnita-iubita-il-apara-din-postura-de-activista-de-mediu-si-angajata-politic/
@Abdul Rahim: asta si-a mai omorat o iubita, cand se satura de activista de mediu face la fel. Stati linistiti ca o sa fie un accident.
Haha, de parca nu poti avea sky jet electric.
Si cu casele construite in xona de protectie ce faceti? Statil are obligatia prin legea 7 din 1996 sa expropriere orice teren la altitudine mai mica decat cota coronamentulyi plus 150m... deci toate constructiile din zona Tarnita.
Prietene, orice ambarcatiune isi poate modifica propulsia, si la evolutia tehnologiei cat crezi ca va dura pana o sa vezi barci si "jet-uri" si smecheri din nou, cu aceleasi activitati
@Dan: ai citit ce zice legea modificata? Sau doar comentezi la articol?
@Ahile: Te invit pe tine sa mai citesti o data
@Ahile: Si e HG, nu lege, dar ma rog, e tarziu, poate ai baut ceva