Vineri 22 Noiembrie

Dialog savuros între Emil Boc și arhitectul Voicu BOZAC, la dezbaterea privind Bulevardul Muncii: Cine să decidă, femeia de serviciu?


Primarul Emil Boc și arhitectul Voicu BOZAC au avut un dialog savuros la dezbaterea privind masterplanul zonei Bulevardul Muncii, o zonă de 397 de hectare, care înainte de Revoluție era platformă industrială, dar care acum este în declin.

Primăria a propus la dezbatere trei potențiale soluții pentru zona de Nord a Clujului. Prima soluție este un master plan pentru organizarea circulației auto, velo și pietonale. Varianta a doua este un masterplan, pentru organizarea circulației auto, velo și pietonale, plus instituire unei sub zone cu dotări de interes public: parcuri, învățământ, școlar, universitar, sănătate și cultură.

Varianta a treia este un PUZ director, adică master plan, plus organizarea circulației velo, auto și pietonale și un PUZ de restructurare / reconversie funcțională, precum și pentru urbanizarea terenurilor libere de construcții, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Arhitectul Voicu Bozac a vorbit despre această zonă, dar nu s-a putut decide asupra unei variante. 

Discutăm de o zonă foarte mare și nu putem avea o abordare unitară pe această suprafață. Discutăm de o distanță echivalentă celor de la Podul de la Nodul N, din Mănăștur, până la Podul IRA, din Mărăști, pe circa 7,5 kilometri, de-a lungul unei străzi. Când a fost proiectată a avut un caracter mono-funcțional, iar acum este tendința de a apărea noi zone. Toată această zonă, dacă o gândim ca o zonă care consumă, dar nu produce, cred că este un lucru rău pentru Cluj. Nu cred că putem renunța în totalitate la tot ceea ce ar putea reprezenta zonă de producție pentru oraș. Acea zonă de expo, care ar putea să devină importantă pentru oraș, ar aduce anual în cazul în care s-ar lansa serios pe plan internațional, ar aduce venituri considerabile orașului. Pomenesc doar două cazuri pe care le cunosc eu. Un oraș din Cehia, al doilea ca mărime, vorbesc de Brno, un oraș cu 400 de mii de locuitori, au o zonă expozițională dublă decât cea prevăzută de PUG -ul Cluj pentru zona expo, cu venituri importante. Un alt exemplu important, vorbesc de Bolonia, Italia, e renumit pentru târgurile care aduc vizitatori și schimburi comerciale care lasă urme în industria locală”, a spus arhitectul Voicu BOZAC.

Care este opțiunea dvs?”, l-a întrebat primarul Emil Boc. ”Încă nu m-aș putea hotărî...”, a replicat acesta. ”Păi măi oameni bun, dacă voi nu o să vă hotărâți care sunteți experți și profesioniști, o să se hotărască femeia de serviciu de la Primărie? Dați o opțiune măi oameni buni că acum suntem la faza de discuții între specialiști și avem opțiunile pe masă. Dacă ați fi în locul meu ca primar, ați propune asta! Asta vreau eu să au de la voi. De povestitori sunt sătul. Târgul e plin de intenții bune. Vreau propuneri asumate, dacă o aveți. Altfel numa să ne aflăm că povestim, că o fi, că am vrea, astea le știm de la Adam și Eva. 

Vă rog, mai concret. Dvs ce propuneți, a,b,c, sau d sau uo variantă nouă, dar care să poată fi încadrate în limbaj urbanistic și juridic, dar ca să facem o dezbatere numai în joacă ne pierdem timpul. Puteți formula o variantă”, a tunat Emil Boc. 

Dacă mă forțați…”, a spus arhitectul. ”Nu suntem obligat. Dvs ați spus că vreți să vorbiți. Evident că puteți să nu spuneți nicio opinie, dar numai ne-am pierdut timpul și noi și dvs”, a continuat Emil Boc.

Vă propun să analizați varianta a doua, în care sunt definite sub-zone, fără să se intre în mai multe detalii, tocmai luându-se în calcul că se va întâmpla într-un termen foarte lung și nu are sens să imaginați lucruri în detaliu”, a spus arhitectul.

Perfect, are sens ce ați spun. Este masterplan circulație auto, velo și pietonală, plus PUZ de instituire sub zone, propunerea noastră doi. Vrem să avem o mobilitate”, a spus Emil Boc. 

Comentarii Facebook