Vineri 22 Noiembrie

Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu, atacă Consiliul Județean Cluj: ”Municipiul e în gunoi din cauza lor”

 

Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu, atacă Consiliul Județean Cluj în noul scandal al rampei de la Pata Rât. 

 

Deșeurile nu mai pot fi depozitate la Pata Rât pentru că directorul societății care administrează rampa, Eugen Vereș, a închis-o în semn de protest. Vereș vrea ca cei de la Garda de Mediu Cluj să vină și să constate că deșeurile nu sunt aruncate în vechea rampă, ci într-o celulă nouă. Comisarii de la Garda de Mediu nu au făcut încă acest lucru, iar de luni, 3 iunie, gunoaiele nu se mai ridică din Cluj-Napoca. 

 

Luni la ora 17.00 domnul Vereș m-a anunțat că s-a închis rampa. Eu îl înțeleg pe dânsul deoarece are unele probleme. Toate problemele dânsului sunt datorate Consiliului Județean Cluj. Dacă această instituție făcea depozitul integrat respectiv, care trebuia inaugurat ultima dată în aprilie 2013, să nu zic și de anii de dinainte, nu exista nici cea mai mică problemă. Se duceau deșeurile și se depozitau într-un loc autorizat, într-un loc conform normelor europene. Consiliul Județean Cluj nu și-a făcut treaba, chiar acuma încearcă să caute un vinovat și în stânga și în dreapta, cum ar fi Primăria municipiului Cluj-Napoca. Primăria nu are nici cea mai mică vină în scandalul acesta, pentru că licitația pentru Centrul de management integrat al deșeurilor a fost făcută de Consiliul Județean. Primăria Cluj-Napoca nu a participat la acea licitație și nu are nicio treabă acolo. 

 

Cel mai frumos este să arunci vina în spatele cuiva pentru că ție îți e frică să recunoști să ești de vină. Municipiul Cluj-Napoca e în gunoi din cauza faptului că tu nu ai fost în stare să faci ce te-ai angajat că o să faci”, a declarat Sergiu Hossu.

 

Este vorba despre licitația din fonduri europene pentru realizarea Centrului integrat de management al deșeurilor, unde vor fi duse și colectate reziduurile menajere din tot județul, proiect care are întârzieri uriașe.

 

Pe domnul Vereș cei de la Consiliul Județean Cluj nu îl ajută cu nimic. Nu s-a făcut nicio întâlnire în care să ne zică ce ar trebui să facem. Legea spune că autoritatea care se ocupă cu gestiunea deșeurilor pe județ este Consiliul Județean. Singurul care a manifestat interes față de problema aceasta și care ne-a spus cum o putem rezolva este primarul Emil Boc. El urmărește această problemă. În rest, Consiliul Județean Cluj ar trebui să rezolve problema, dar ei sunt cei mai vehemenți”, a mai spus Sergiu Hossu.

 

Prima celulă a Centrului de management integrat al deșeurilor și închiderea vechii rampe de la Pata Râr trebuiau să fie făcute de firma Confort, deținută de miliardarul Georgică Cornu. Acesta a tras o țeapă uriașă Consiliului Județean Cluj, firma intrând în insolvență după ce pe șantierul de lângă Pata Rât nu s-a mai lucrat mai bine de un an. Cornu a luat o sumă importantă în avans din contract, fără a efectua lucrările eferente la timp.

 

Contractul a fost preluat de o altă firmă, iar prima celulă a Centrului de deșeuri va fi gata numai în 2014.

 

Lucrările la rampa de la Pata Rât sunt BLOCATE. Firma Confort, a miliardarului Georgică Cornu, a intrat în insolvență

 

Între timp, la finele anului 2012, comisarii de la Garda de Mediu Cluj, nemulțumiți de modul în care se depozitează deșeurile la Pata Rât, l-au amendat pe Eugen Vereș, i-au închis rampa, și l-au acuzat că depozitează și pe vechea rampă.

 

Eugen Vereș s-a apărat, susținând că depozitarea de face numai pe o zonă nouă, iar în cele din urmă situația s-a deblocat. Acum vrea ca acei comisari să vină și să constate acest lucru, pentru a nu se trezi cu amenzi suplimentare. ”Vrem noi să ne dovedim nevinovăția și că nu folosim depozitul vechi, ci depozitul nou. Am închis rampa până când vin cei de la Garda de Mediu Cluj pentru a constata acest lucru. 

 

Au venit doi puțoi din București sau Craiova anul trecut și cu constatat ei că folosim vechiul depozit. Ei insistă pe măgăria pe care au scris-o și eu vreau să dovedesc că vegetația este de un metru pe vechiul depozit. Trebuie să fii orb să nu vezi că depozitul nu e folosit”, a declarat Eugen Vereș.

 

Consiliul Județean Cluj a preluat construirea Centrului de deșeuri, cu toate problemele sale. Am fost blocați luni de zile din cauza insolvenței firmei lidere a asocierii de constructori. Am găsit soluții, iar acum se lucrează. Cat despre rampa temporară de depozitare a desurilor, se știa încă din 19 iulie 2012 că va fi închisă, daca nu se rezolvă problemele de autorizare, iar de aceste avize nu se ocupă Consiliul Județean Cluj”, au precizat reprezentanții instituției.

Comentarii Facebook