Vineri 22 Noiembrie

Drept de vot de la 16 ani! Propunerea este a unui deputat UNPR


Un deputat propune ca tinerii sa poata vota de la 16 ani, prin modificarea Constitutiei, pe motiv ca noua generatie este mult mai "inteleapta si experimentata".

"In trecut, este adevarat, intelepciunea si experienta o capatai cu trecerea anilor pentru ca nu existau mijloace de informare suficienta si atunci cel mai intelept dintr-un sat era batranul satului, iar cei tineri, evident ca erau mai necopti la minte ca nu aveau experienta. De cand cu performantele de comunicare, cei mai tari sunt cei tineri iar batranul satului a devenit ramolitul satului. De aceea, avand in vedere dezvoltarea noii generatiei, atat fizic cat si intelectual, consider ca aceasta coborare a varstei de vot de la 16 ani este asteptata cu interes de tineret", a declarat deputatul UNPR, Eugen Nicolice, la dezbaterea privind revizuirea Constitutiei.

Nicolae Turcu, presedintele Sectiei de Drept Privat de la Consiliul Legislativ, a spus ca personal nu e de acord cu coborarea pragului

Presedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda, a spus ca argumentele celor doi sunt valabile, dar Sever Voinescu a criticat propunere. "Ma intreb de ce a fost nevoie sau de ce este nevoie de coborarea varstei de la care poti sa votezi!? Am ascultat cu atentie argumentele dlui Nicolicea si marturisesc ca tot nu am inteles de ce Romania are nevoie de asa ceva. Pe de alta parte, urmeaza intrebarea daca acceptam ca totusi exista niste motive pe care nu le-am aflat inca, pentru care e bine sa mergem cu acest drept mai jos de 18 ani, nu am inteles de ce 16 ani, de ce nu 14 ani? De ce nu 17? Dl Nicolicea spunea ca de la 16 ani poti munci, nu mi se pare lipsit de interes ce spunea doamna Pivniceru (Mona Pivniceru, n.red.) pentru ca sunt situatii si situatii, la 14 sau 15 ani se poate casatori o femeie. (...) In plus ma mai intreb ceva, daca noi incercam sa gasim o alta varsta, legand-o de diferite momente in care pe parcursul vietii obtii diferite capacitati, eu va aduc aminte ca in materia drepturilor succesorale, dobandesti anumite drepturi de la conceptiuni. Nu gasesc motivatia pentru care sistemul politic romanesc are nevoie de asa ceva.  Pentru ca, totusi, argumentul ca generatia asta e mai desteapta la 16 ani decat generatia trecuta sau ca cei de astazi la 16 ani sunt la fel de intelepti precum erau in 1990 alta generatie, sunt totusi speculatii", a spus Voinescu, conform realitatea.net.

Comentarii Facebook