Duminica 22 Decembrie

După 50 de ani, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești din Cluj urmează să vadă lumina zilei. Doi giganţi energetici au pus ochii pe proiectul de miliarde


Construirea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești din Cluj, un proiect vechi de 50 ani, urmează să vadă lumina zilei, după ce doi giganţi energetici au pus ochii pe proiectul de 1 miliard de euro. 

Chiar dacă s-a demarat licitația pentru studiul de fezabilitate nu s-a înregistrat niciun progres, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului. 

Cu toate acestea, Ministerul Energiei a avut mai multe discuții cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial.

Cele două companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei.

Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioși, stabili, de încredere și care au dovedit că știu și pot să implementeze proiecte mari. Așa cum este Tarnița-Lăpuștești pentru țara noastră”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

Construcția hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW  presupune o investiție de tip green-field de circa 1 miliard de euro. Aceasta este un obiectiv care poate asuma atât rolul de compensare al producatorilor care funcționează în bandă cât și rolul de echilibrare în Sistemul Energetic Național, cel de al doilea fiind un rol strategic în securitatea energetică și siguranța națională.

Construirea şi funcţionarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti ar îmbunătăți regimul de funcţionare a centralei atomo-electrice de la Cernavodă, mai ales în perspectiva construirii Unităţilor 3 şi 4, dar şi a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină. 

Totodată, ar asigura condiţii optime pentru funcţionarea centralelor electrice intermitente regenerabil, potrivit Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). 


Comentarii Facebook